Rusalka trpí láskou na torzu Stalinova pomníku

Spolek Run OpeRun uvede Rusalku u Stalinova pomníku (zdroj: ČT24)

U bývalého Stalinova pomníku zazpívá ve čtvrtek večer Rusalka. Do moderní úpravy slavného díla Antonína Dvořáka se pustil Run OpeRun, „neziskový spolek nadšených mladých umělců, kteří se rozhodli dělat operu trošku jinak“. Sto dvacet let starý příběh chtějí tímto způsobem přiblížit hlavně mladým lidem. Open air představení je přístupné zdarma.

Nejznámější českou operu přizpůsobili mladí umělci místu a publiku. Je kratší a vystačí si jen s klavírním doprovodem, i rekvizit potřebují divadelníci minimum a místo kulis jim poslouží animace na podstavci Stalinova pomníku.

Rusalka v novém pojetí čelí kontrastu současného světa. „Kdybychom ‚na Stalina‘ umístili romantizovanou, klasickou Rusalku, bude jako pěst na oko. Chodí sem hodně mladých lidí na jiný druh hudby a my se snažíme ukázat, že hudba je jenom jedna,“ vysvětluje režisérka Veronika Loulová. 

Na jednom místě se podle tvůrců mohou klidně sejít milovníci techna, vážné hudby, ekologie, moderních technologií i tradice a inovace.

Jedno velké dobrodružství

S nezvyklým uvedením se vypořádávají i účinkující. Zatímco Rusalka se bojí o lásku, její představitelka Soňa Godarská musela překonat i strach ze slaňování. „Jsem z Popradu, z Vysokých Tater, kde se můžu cítit ve výškách v pohodě, takže jsem nečekala, že mě čeká něco tak extrémního, že budu skákat po hlavě do vody,“ přiznává pěvkyně. 

„Bereme to všechno jako velké dobrodružství,“ shrnuje režisérka. Před čtyřmi lety uvedl spolek na stejném místě Mozartovu Kouzelnou flétnu. Není jediným, kdo se pokouší operní žánr takovým způsobem zpopularizovat. Opera pod širým nebem zní první víkend v září také v Divoké Šárce. Rusalka se tu zpívala už třikrát.