Od Narnie přes TGM po Kafku. Ilustrace Renáty Fučíkové začaly vyprávět Stories

UDÁLOSTI: Dílo ilustrátorky Fučíkové představuje výstava (zdroj: ČT24)

Ilustrovala knihy o osobnostech jako Karel IV. nebo Tomáš Garrigue Masaryk, dětem svými kresbami přiblížila Bibli a všem čtenářům obrazově zprostředkovala i svět Franze Kafky. Průřez dílem výtvarnice Renáty Fučíkové teď otevřela výstava Stories v pražské Ville Pellé.

Renáta Fučíková v roce 2009 vydala ilustrované příběhy ze Starého zákona, čímž se zařadila mezi nejlepší světové autory dětských knih podle organizace UNESCO. Biblické ilustrace ale zdaleka nebyly jejím prvním počinem.

To ostatně připomíná i výstava Renáta Fučíková – Stories. „Dala jsem sem všechny svoje nejstarší kresby. Je vidět, že jsem ilustrovala už někdy ve třech, čtyřech letech,“ řekla ilustrátorka.

Zlom jménem Narnie

Na počátku 90. let pak přišel velký zlom v její kariéře. Ilustrovala všech sedm dílů Letopisů Narnie. V roce 2005 pak začala s cyklem Největší Češi. První byl příběh o Karlu IV., po něm následovali Tomáš Garrigue Masaryk či Jan Hus.

„Používám barevné papíry a nechávám je někde zaznít. Na barevném podkladu pracuji barevnými tušemi, do kterých vpouštím temperu,“ přiblížila Renáta Fučíková svoji metodu. 

Malý Kafka

Výjimečným počinem pak byla práce na knize Franz Kafka – Člověk své i naší doby. Společně se spisovatelem Radkem Malým oživila osobitý svět jedné z nejzajímavějších literárních osobností, a jak říká, sama by se do Kafky nepustila. Dnes je ale Malému vděčná, že ji oslovil. „Mohla jsem se vyjadřovat metaforami, vyjadřovat se černou a bílou – kontrastem.“

Výstava Stories ostatně klade na kafkovskou část tvorby umělkyně velký důraz a právě zde lze do ilustrací i vstoupit. Návštěvníci si mohou prohlédnout třeba pokoj Řehoře Samsy, který se právě probudil ze znepokojivých snů.

Renáta Fučíková - ilustrace k povídce Proměna Franze Kafky
Zdroj: Renáta Fučíková/Villa Pellé