Nerad mluvil, tak to zkusil beze slov. Radim Vizváry je v pantomimě VIP

Pantomima Radima Vizváryho je VIP (zdroj: ČT24)

Choreograf, režisér a mim oceněný Thálií Radim Vizváry pracuje s pantomimou a hledá její nové formy. Svůj poslední divadelní projekt nazval VIP a s podtitulem „iluzionistická pantomima“ jej v premiéře představil publiku pražského Švandova divadla.

K pantomimě prý Radima Vizváryho přivedla jistá ostýchavost – jako dítě nerad mluvil a pantomima mu dala možnost vyjádřit se beze slov. Prostřednictvím tohoto umění se vyjadřuje i jako dospělý a snaží se ho inovovat pro současného diváka.

Pantomima má kořeny v antice. V Česku byl jejím průkopníkem Ladislav Fialka. Současná pantomima čerpá i z dalších uměleckých oborů, využívá moderní technologie. „Dnes už je asi zbytečné se limitovat tím, že pantomima je mim v pruhovaném tričku s bílými rukavičkami, který dělá, že ohmatává zeď,“ domnívá se Vizváry.

Pantomima s kouzly

V inscenaci VIP se zamýšlí nad potřebou být v životě důležitou osobou. Uspokojení, které taková pozice přinese, ale může ustoupit pocitu samoty, obává se Vizváry. 

V choreografii představení nenechává prostor pro improvizaci, detaily doladil jak v gestech a mimice, tak v hudební dramaturgii nebo osvětlení. Svou pantomimu označuje za iluzionistickou, využitá totiž i kouzla. „Umožňují mi ztvárnit vnitřní pocity,“ vysvětluje. 

Za představení Sólo získal Radim Vizváry před dvěma lety Thálii. Jako choreograf a režisér má za sebou tisícovku představení. Pantomimu učí na českých hereckých školách, v zahraničí vede tvůrčí dílny, pořádá festivaly. V budoucnu by rád vybudoval divadlo vyhrazené právě pantomimě.