Do Kafkova Zámku skrz komiks. Průvodce? Jaromír 99

Praha – Zeměměřič K. dostal konečně tvář - alespoň tu kreslenou. Výtvarník a hudebník Jaromír Švejdík alias Jaromír 99 po Aloisi Nebelovi stvořil komiksovou podobu románu Franze Kafky Zámek. Kniha vznikla na zakázku britského nezávislého vydavatelství SelfMadeHero, která se na adaptace literární klasiky specializuje.

Ani tentokrát se čtenáři nedočkají barev, Švejdík zůstal věrný černobílým ilustracím. Příběh tak možná působí o něco depresivněji, i přesto se ale výtvarník v díle snažil najít spíš ironii a humor. „Kafka se všude na světě bere až moc vážně. Já jsem se to snažil víc pojmout jako grotesku,“ vysvětlil. 

Komiksový autor úspěšného Aloise Nebela promítl do Kafkova nejslavnějšího románu své rodné Jeseníky. Hledal v nich předobrazy nejen míst, ale i hrdinů, které nakonec objevil na sudetském hřbitově. Místní nebožtíci tak v publikaci ožívají alespoň jako řadové postavy. 

Leckomu se přetvoření Zámku do komiksového příběhu nezdá úplně jako ideální forma. Společnost Franze Kafky je však toho názoru, že toto moderní zpracování může spisovateli jen pomoci. Komiks se prý snáz dostane k mladým lidem, kteří Kafku odmítali číst z důvodu složitosti nebo zdlouhavosti. 

Zámek má komiksovou podobu (zdroj: ČT24)

Není to poprvé, kdy se Kafka v komiksu objevil. V českých knihkupectvích lze najít obrázkový Proces či dvě verze kreslené Proměny. Budete muset ale dlouho hledat, většina těchto komiksů je totiž beznadějně rozprodaná.

A stejně jako Nebel, i Zámek má svůj hudební doprovod, o nějž se postarala nově vzniklá formace (jen pro tyto účely) Kafka Band. Vedle Švejdíka, který sám účinkuje ve skupině Umakart, se do ní přidal také spisovatel Jaroslav Rudiš. První koncert se odehraje ke konci října při pražském křtu komiksu.