World Press Photo 2016 vyhrál snímek vraždy velvyslance. Fotograf riskoval život

Snímek tureckého vraha ruského velvyslance v Ankaře je nejlepší fotografií loňského roku. Záběr, oceněný v soutěži World Press Photo, zachytil turecký fotograf Burhan Ozbilci během vraždy. Cena patří také českému fotografovi Michaelu Hankeovi – uspěl v kategorii sportovní reportáž.

Autorovi vítězného snímku Burhanu Ozbilcimu šlo při pořízení fotografie o život. Ve chvíli, kdy turecký policista začal 19. prosince v galerii v Ankaře střílet na ambasadora Andreje Karlova, zariskoval a nafotil sérii snímků, kterou nazval Vražda v Turecku.

Myslím si, že Burhan byl ohromně statečný, dokázal v ovzduší strachu neuvěřitelně zachovat klid a pořídil velkolepé záběry.
Stuart Franklin
šéf odborné poroty

22letý Mevlüt Mert Altintas, jenž Karlova na vernisáži zabil, naznačil bezprostředně po činu, že šlo o pomstu za bombardování a dobytí severosyrského města Aleppo. Turecká policie ho při zásahu zastřelila.

Vítězný snímek byl vybrán z více než 80 tisíc fotografií, které do soutěže poslalo 5034 fotografů ze 125 zemí. Porota nakonec udělila ceny v osmi kategoriích 45 fotografům z 25 zemí.

Jejich snímky často přibližují hlavní události loňského roku, tedy konflikty v Iráku a Sýrii, migrační krize, smrt kubánského lídra Fidela Castra a olympijské hry v Brazílii. Byly mezi nimi ale i například záběry toho, jak lidstvo ničí přírodu. Za Ozbilicem se v kategorii současné události na druhém a třetím místě umístili fotografové z Rumunska a Německa se snímky o migrantech.

Porota si všimla i práce českého fotografa Michaela Hankeho. Získal druhé místo za snímky z turnaje mladých šachistů. V kategorii zvítězil Ital Giovanni Capriotti, třetí byl Kanaďan Darren Calabrese.

Druhá cena v kategorii Sport (série Youth Chess Tournamens). Emoce ve tváři mladého šachového hráče během dětského turnaje. Mládežnické šachové turnaje mají motivovat mladé lidi a nahrazovat elektronická zařízení reálným světem hry, mezilidské komunikace a zábavy.
Zdroj: Michael Hanke/World Press Photo Foundation/Handout via REUTERS