Česká státnost dostane k svátku Anthropoid

Film Anthropoid, který v dramatickém příběhu zpracovává atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, bude do českých kin uveden 28. září. Ministerstvo obrany chce promítání česko-britského snímku zároveň využít k propagaci Česka a české armády.

„S ohledem na to, jak významné téma film Anthropoid zpracovává, dohodli jsme s našimi partnery, že podržíme slavnostní rámec uvádění tohoto snímku a film uvedeme do distribuce místo tradičního premiérového čtvrtku již ve středu, v Den české státnosti,“ uvedl ředitel distribuční společnosti Falcon Jan Bradáč.

Před pražskou premiérou čeká snímek ještě slavnostní premiéra v Londýně. Anthropoid vznikl v česko-britské koprodukci. Režisér Sean Ellis obsadil do hlavních rolí parašutistů Kubiše a Gabčíka herce Jamieho Dornana a Cilliana Murphyho. Jednu z hlavních ženských rolí, Gabčíkovu partnerku, hraje česká herečka Aňa Geislerová.

Trailer: Anthropoid (zdroj: ČT24)

Natáčelo se také v českých lokacích, například ve Vojenském újezdu Brdy nebo v barrandovských ateliérech, v nichž byla mimo jiné postavena replika interiéru pravoslavného kostela Cyrila a Metoděje, který byl místem posledního odporu československých parašutistů.

Anthropoid uvidí armáda i půlka světa

Projekcím Anthropoidu v českých kinech by měl předcházet půlminutový spot o české armádě. Ministerstvo obrany film podpoří dvanácti miliony korun. Promítat ho chce také vojákům na misích a kostýmy hlavních rolí získá Vojenský historický ústav. V minulosti ministerstvo podobně podpořilo válečné drama Tobruk režiséra Václava Marhoula.

Delegace k filmu Anthropoid
Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Kromě festivalového publika v Karlových Varech mohli Anthropoid zatím vidět také američtí diváci, v USA vstoupil do kin v polovině srpna. Získat se podařilo i mezinárodního distributora, takže o atentátu na Heydricha se dozví i ve východní Evropě, Skandinávii, celé Latinské Americe, Austrálii nebo na Novém Zélandu.