Já, Mattoni, se představuju. Jsem úspěšný ve firmě a méně v manželství

První trailer: Já, Mattoni (zdroj: ČT24)

Příběh jednoho chlapce a jeho žízni po úspěchu přiblíží výpravný třináctidílný seriál Já, Mattoni. Jeden z nejdražších českotelevizních projektů je spojen s Karlovými Vary, kde byl také v premiéře promítnut díl Vídeňské líbánky. Celou sérii by ČT měla začít vysílat na přelomu srpna a září tohoto roku. Vyšel ale už v knižní podobě. Podívejte se na první trailer:

Myšlenky na seriál o Heinrichovi von Mattonim, zakladateli slavné značky minerální vody, se objevily už na začátku 90. let po vydání knihy Dravec Mattoni autorů Bohuslava Macka a Marie Dolejší. K jeho realizaci ale došlo až o čtvrtstoletí později. Scénář podle literární předlohy připravil Petr Zikmund (čili Jan Otčenášek), jenž je také autorem knihy Já, Mattoni.

Hlavní roli v legendě o prodavači vody, který chtěl svou vodou zaplavit celý svět, měl původně hrát Jiří Bartoška. Mimo jiné prezident karlovarského festivalu. Seriál roztočil, ale pak se rozhodl z něj kvůli vážné nemoci odstoupit. Jeho part převzal Alois Švehlík, který ztvárnil starého Mattoniho. Mladší verzi hraje jeho syn David Švehlík a dětské role se zhostil Jáchym Novotný.

Stárnutí ostatních postav je komplikovanější. „Jsou postavy, které se s přechodem z Davida na Aloise Švehlíka změní, některé ale zůstanou. Například partnerku Davidovi hraje Tatiana Vilhelmová, Aloisi Švehlíkovi Taťjana Medvecká,“ vysvětluje režisér Marek Najbrt. Že by například Mattoni Davida Švehlíka zestárnul pomocí práce maskérů, prý tvůrci zvažovali, ale nakonec zavrhli. „Při vší snaze to málokdy dopadne dobře a působí to spíš rušivě,“ obává se režisér.

Všechno je pravda, ale nemůžeme to dokázat

Dramatická v seriálovém pojetí není jen Mattoniho snaha o vybudování firmy, ale i jeho osobní život. Ten je v porovnání s tím pracovním méně úspěšný. „Je to vztah konfliktní, vyjma začátku, ale i tehdy si Mattoni, aspoň v našem podání, bere ženu z finančních důvodů, takže je to celé nalomené od začátku do konce. Snažili jsme se ale ukázat i to, proč se jeho žena chová, jak se chová. Mattoni ji hned na začátku zradil, proto začala bojovat. Chce převzít podnik, protože chce zažít dobrodružství, které si myslela, že bude sdílet s ním, ale on ji k němu nepustil,“ prozradil Najbrt.

Beseda s tvůrci a herci seriálu Já, Mattoni (zdroj: ČT24)

Můžeme s jistotou říci, že všechno, co je tu napsáno, je pravda. Ale nemůžeme to dokázat, stojí na začátku knihy Dravec Mattoni. I v seriálu se prolínají historická fakta a fikce. „Samozřejmě historik purista bude rozčilen. Celé to ale vzniká za účelem dramatického účinku a ten je nejdůležitější. Někdo to může brát, že dochází k určité zpronevěře Mattoniho osudu, ale je i spousta nedoložených věcí a my si do nich uplatňujeme svoje vlastní vzorce,“ podotkl Marek Najbrt.