Kráska a zvíře v červnu žijí na Kunětické hoře

Kráska a zvíře na Kunětické hoře (zdroj: ČT24)

Jako poslední premiéru sezony si Východočeské divadlo v Pardubicích vybralo Krásku a zvíře. Pohádku s prvky hororu v přebásnění Františka Hrubína uvádí na letní scéně pod Kunětickou horou. Představení provází mimořádný divácký zájem.

Zchudlý kupec utrhne růži v tajemné zahradě, která patří Zvířeti. Netvor požaduje, aby mu za květinu poslal jednu ze svých dcer. Přítomnost Krásky, která se pro svého otce obětuje, ve Zvířeti postupně probouzí člověka – a také lásku. František Hrubín podle staré francouzské pohádky vytvořil poetický text o dobru a zlu.

V pardubickém nastudování ho hudbou doprovodil skladatel Michal Hrůza. A Kunětická hora pak pohádkovému příběhu dodala tajemnou atmosféru. „Je to opravdovější, člověk se do přestavení může víc vcítit, když se odehrává venku,“ domnívá se představitelka Krásky Veronika Macková. Zvíře hraje Josef Láska.

Kráska a zvíře na Kunětické hoře
Zdroj: Jan Faukner/Východočeské divadlo Pardubice

Venkovní inscenace přitahuje i zájem diváků. „Lístky na Krásku a zvíře jsme začali prodávat v únoru a během pár týdnů byly vyprodané. Dřív než jsme titul začali zkoušet,“ potvrdila dramaturgyně Jana Uherová. 

V červnu mohou lidé Krásku a zvíře potkat na Kunětické hoře ještě v šesti reprízách.