„Taras 80“ snoubí něžnost s originalitou

Praha – Fotograf Taras Kuščynskyj symbolizoval ve svém oboru špičku 20. století.  Barokní objekt Písecké brány od zítřka poslouží k vystavení jeho nejznámějších snímků. Půjde totiž o jakési preludium pocty k jeho nedožitým osmdesátým narozeninám, kterých se nedožil kvůli vleklé nemoci.

Vystavením fotografií chtějí organizátoři poukázat na důležitost a jedinečnost umělcova díla. Zároveň chtějí připomenout, kdo vlastně Kuščynskyj byl a co udělal pro vývoj fotky v 70. letech.

"Na těch fotografiích je vidět, že Taras ženy obdivoval a tak je taky fotografoval. Tahle výstava je vlastně jakýmsi preludiem, pozvánkou, na to, co by se mělo uskutečnit v příštím roce,“ upozornila kurátorka výstavy Daniela Mrázková.

Jedni ho milovali, druzí zase zatracovali. Nikdo však nemůže popřít, že právě Taras přinesl do fotografií ženských aktů čerstvý závan originality. Neotřele propojil nahotu s portrétem a mimo vizuálního zážitku nabídl divákovi i psychologický projev fotografované modelky. Tyto snímky měly daleko větší ohlas než jeho krajinářské počátky.

Pryč z ateliéru! Kuščynskyj se ve své práci vyhnul nepřirozenému pózování mezi čtyřmi stěnami. Naopak jemně propojil nahé lidské tělo s volnou živou přírodou, čímž metaforicky vyjádřil, odkud člověk pochází a čeho je nedílnou součástí.

  • Výstava T. Kuščynského v Písecké bráně zdroj: ČT24
  • Taras Kuščynskyj / Hana Hegerová zdroj: ČT24

Podařilo se mu oslovit zejména mladou generaci, která jeho fotografie s nadšením obdivovala. V sílící normalizaci 70. let a ještě navíc po okupaci sovětské armády v roce '68 uvítali mladí jemnou romantiku v prostředí nespoutané přírody s otevřenou náručí.

Rukopis Kuščynského se dal velice snadno rozpoznat. Svou odvahou však leckoho dráždil a možná i proto jej v jednom z dobových článků označili za zlobivé dítě československé fotografie.  

  • Fotografie Tarase Kuščynského zdroj: Porte o.s.
  • Fotografie Tarase Kuščynského zdroj: Porte o.s.

Hlavní poctu chystá ve spolupráci s umělcovou rodinou občanské sdružení Porte na příští rok. Nynější ochutnávku s názvem Taras 80 si mohou Kuščynského příznivci prohlédnout až do 17. června.