Británie podepsala dohodu o volném obchodu s Austrálií

Británie podepsala dohodu o volném obchodu s Austrálií. Je to první obchodní smlouva, kterou se Londýnu podařilo uzavřít po brexitu a vyjednat ji od nuly, aniž by obsahovala podmínky, za kterých spolu obě země obchodovaly v době, kdy byla Británie členským státem Evropské unie. Informuje o tom server BBC.

Londýn a Canberra vyjednaly dohodu o volném obchodu už v polovině června. Britská vláda si od ní kromě zrušení cel slibuje nárůst obchodní výměny o 10,4 miliardy liber (309 miliard korun). Doufá také, že se stane vstupní branou do rychle rostoucího regionu jihovýchodní Asie a okolí a že posílí její snahu připojit se k asijsko-pacifické dohodě o volném obchodu, takzvané Komplexní a progresivní dohodě pro transpacifické partnerství (CPTPP), což je jedna z největších zón volného obchodu na světě.

Pro Austrálii je to druhá největší taková dohoda uzavřená s jinou zemí. Australanům mimo jiné umožní snáze žít a pracovat v Británii. Ulehčí prodej australského vína, hovězího a cukru, které v poslední době kvůli napjatým vztahům bojkotuje Čína – pro Austrálii nejdůležitější exportní trh.

Británie je osmým největším obchodním partnerem Austrálie. Ta je ale až dvacátým největším obchodním partnerem Británie.

Británie po svém odchodu z Evropské unie uzavřela obchodní dohody už s desítkami zemí včetně EU. Většina z nich je ale jen pouhým prodloužením dřívějších dohod, jež měla země v rámci Evropské unie, a nepřináší Británii další výhody.

V době, kdy Británie opouštěla EU, měla Unie uzavřeno na čtyřicet obchodních dohod s více než 70 zeměmi. Británie prodloužila dohody s větší částí z nich. Zatím se jí nepodařilo uzavřít komplexní dohodu se Spojenými státy, v niž doufala.