Bohatší důchod o 840 korun, o tisíc nebo více? Vláda začíná řešit růst penzí

Události: Bohatší důchod o 840 korun, o tisíc nebo více? Vláda začíná řešit růst penzí (zdroj: ČT24)

Ve vládě začíná dohadování o dalším růstu důchodů. Zákon zohledňující zdražování i růst mezd už v tuto chvíli penzistům od příštího roku garantuje 840 korun měsíčně navíc. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) mluví o možném přidání dalších tří až čtyř set, premiér Andrej Babiš (ANO) připouští – dohromady se zákonnou valorizací – tisícovku.

„Částka, která by byla adekvátní k tomu, co by bylo zákonné, je několik stovek měsíčně navíc, takže se můžeme bavit o nějakých tři sta, čtyři sta korunách nad rámec zákonné valorizace,“ říká vicepremiér, ministr vnitra a předseda sociálních demokratů Jan Hamáček.

„Já bych určitě samozřejmě chtěl navýšit důchody i o tisíc. Ale otázka je, jaké budeme mít možnosti. Musíme se podívat na rozpočet celkově,“ uvedl premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

O růstu penzí téměř pro dva a půl milionu lidí bude kabinet jednat během tohoto měsíce a spolu s tím i o rozpočtu na další rok. Zákon o rozpočtové odpovědnosti vládě povoluje případný schodek téměř tři sta miliard. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) už dřív připustila, že takovou možnost zřejmě využije.

Růst průměrného důchodu
Zdroj: MF/MPSV

Důchodkyně Marcela Konrádová z Prahy nejraději tráví čas v přírodě s vnoučaty. Průměrný důchod jí pohodlně vystačí na bydlení v malém bytě i na běžné výdaje. „Nic moc na sebe si nekupuju, protože všechno mám, co jsem nosila už dřív, nerada chodím do obchodu zkoušet si oblečení, akorát jsem si koupila nové boty a ty teda stály tisíc pět set korun,“ říká.

Letos jí stát zvýšil penzi zhruba o devět stovek. V příštím roce by se spokojila i s menším nárůstem. „Kdyby přidali pětistovku důchodcům všem,“ upřesňuje Konrádová.

Drtivé většině penzistů důchody vzrostou víc. Z dnešních 14 400 musí kabinet podle zákona zvýšit průměrnou penzi na víc než 15 200 korun. Koaliční strany slibují důchodcům ještě víc. „Otázka je, jakým způsobem budeme schopni se vtěsnat do rozpočtu, ale už teď je jasné, že náš závazek průměrný důchod 15 tisíc určitě významně překročíme,“ říká Babiš.

„Vláda v postcovidové době pomohla všem těm, kteří byli postiženi. A popravdě řečeno, důchodci jsou jedinou skupinou, pro kterou žádný specifický program není a současně dochází k poměrně výraznému zdražování,“ dodává Hamáček. 

Ceny vzrostly meziročně o víc než tři procenta. Výrazně v první polovině roku podražily třeba některé potraviny. I v případě, že by stát přidal jen zákonné minimum, šlo by o třetí největší jednorázový růst v historii.

O růstu důchodů se definitivně rozhodne v srpnu

Vládní koalice definitivně rozhodne o lednovém růstu průměrného důchodu v srpnu, a to poté, co se dozví nová čísla o poklesu české ekonomiky. Pokud by chtěla penze zvednout víc, než jí přikazuje zákon, musela by ve sněmovně prosadit jeho rychlou změnu.

Třeba komunisté nebo SPD by razantnější zvýšení důchodů podpořili. „Je důležité, aby byly důchody valorizovány nad rámec povinné zákonné valorizace. To bude předmětem vyjednávání nad návrhem státního rozpočtu,“ říká ekonomický expert strany a poslanec KSČM Jiří Dolejš.

Předseda hnutí SPD a místopředseda sněmovny Tomio Okamura připomíná, že strana dlouhodobě prosazuje, aby se důchody zvyšovaly všem stejnou částkou, nikoli stejným procentem.

Výdaje státu na důchody
Zdroj: MF

Například ODS nebo Piráti jsou ale kvůli rekordnímu rozpočtovému schodku k vyššímu přidávání penzistům skeptičtí. „Je namístě uplatnit pouze zákonnou valorizaci. Nemyslíme si, že je rozumné dělat k tomu nějaký speciální zákon navíc, který by ještě zadlužení zvýšil,“ míní místopředseda rozpočtového výboru sněmovny Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

„Uvažovat v této chvíli u půlbilionového deficitu, který může být nakonec větší, o něčem nad rámec valorizace mně v tuto chvíli připadá jako předčasná debata,“ uvedl šéf ODS a místopředseda sněmovny Petr Fiala.

I minimální zákonný růst důchodů o 840 korun měsíčně by vyšel rozpočet ročně na víc než 32 miliard.

  • Jen letos na ně stát pošle přes 507 miliard korun; to je téměř třetina původně schválených výdajů. Pokud by se penze zvýšily jen o povinné minimum, i tak vzroste suma na 540 miliard. Ještě před pěti lety to bylo zhruba o 140 miliard méně.
  • Důchodový systém se přitom i kvůli dopadům koronaviru v první polovině letošního roku opět propadl do výrazného deficitu, aktuálně je to 14 miliard. I tak se politici shodují v tom, že penze mají dál výrazně růst. Chybějící peníze vláda dodá z výběru daní.