Důchodci by mohli příští rok dostat přidáno více, než přikazuje zákon

Důchodci by mohli příští rok dostat přidáno více, než přikazuje zákon (zdroj: ČT24)

Důchodci zřejmě v příštím roce znovu dostanou přidáno víc, než přikazuje zákon. Česká televize zjistila, že vyšší než zákonný růst důchodů totiž podporuje jak ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), tak i premiér Andrej Babiš (ANO). Podle nových propočtů ministerstev práce a sociálních věcí a financí musí stát v roce 2021 přidat minimálně 750 korun měsíčně. Průměrný měsíční důchod tak v lednu vzroste na víc než 15 200 korun.

„Je k diskusi vzhledem k tomu, jak všechno zdražovalo, energie, bydlení obecně a také potraviny, jestli nejít potřetí cestou, kdy dáme seniorům a seniorkám nad rámec zákonné valorizace i vyšší částku,“ říká ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně strany ČSSD Jana Maláčová.

„Důchody chceme nadále navyšovat tak, jak to děláme od doby menšinové vlády ANO. V rozpočtu na rok 2021 rozhodně počítáme s významným navýšením. Budeme navyšovat nad rámec zákonné valorizace,“ konstatuje také premiér Andrej Babiš.

O tom, jaké konkrétně vláda navrhne zvýšení důchodů nad zákonných 750 korun, budou jednat lídři koalice v příštích týdnech. Letos i loni zvýšil stát penze každoročně v průměru o devět set korun měsíčně. Vláda každý rok musí podle zákona povinně zvýšit důchody o inflaci a o polovinu růstu reálné mzdy. Kvůli případnému vyššímu růstu důchodů by musela, podobně jako v minulých letech, prosadit speciální zákon.

„Myslím, že by bylo lepší, kdyby to bylo těch devět stovek,“ říká Miroslav Chromčák, který tráví důchod nedaleko Ostravy v petřvaldském domově pro seniory. Letos mu vzrostl důchod právě o zmíněných 900 korun měsíčně. Podle nových propočtů státu dostane v příštím roce přidáno dalších minimálně 750 korun.

Maláčová chce dalších tři sta korun navíc

Přání, aby šlo zase o zmíněných devět stovek, se mu může vyplnit. Ministryně Maláčová chce zvýšit penze až o 300 korun nad zákonnou valorizaci, tedy zhruba o 1050 korun měsíčně. „Protože důchodový systém bude tento rok zhruba deset miliard v přebytku, tak je to k diskusi na úrovni koaliční rady,“ vysvětluje.

Babiš uvedl, že návrh ministryně nezná, protože ho zatím neinformovala. „Do médií stále navrhuje něco, co nemá koaličně projednané a většinou na to nemá finance. Důchody jsou priorita naší vlády. Budeme je projednávat s dalšími prioritami,“ dodává.

Miroslav Chromčák se i přes sliby politiků ale obává, že mu většinu peněz z růstu důchodů spolkne rostoucí inflace. „Zdražují potraviny, zdražuje oblečení, takové základní věci,“ zamýšlí se. Faktem je, že meziroční růst spotřebitelských cen v lednu zrychlil na 3,6 procenta z prosincových 3,2 procenta a jde tak o nejvyšší meziroční růst cen od března 2012. Růst inflace podle Českého statistického úřadu ovlivnilo hlavně zdražování potravin, alkoholu a bydlení.

Jen za zákonné zvýšení penzí v průměru o 750 korun měsíčně by musel stát v příštím roce zaplatit dvaadvacet a půl miliardy. Dalších 300 korun navíc by pro rozpočet znamenalo dalších deset miliard.

Důchody
Zdroj: ČT24

Komunisté jsou pro

Vyšší nárůst důchodů, než nařizuje zákon, podporují i komunisté, kteří vládu tolerují. „Je důležité, aby byly důchody valorizovány  nad rámec povinné zákonné valorizace. Bude to předmětem vyjednávání nad návrhem státního rozpočtu,“ potvrzuje ekonomický expert strany a poslanec Jiří Dolejš (KSČM).

A štědrou ruku republiky připouští i SPD nebo ODS. „Hnutí SPD dlouhodobě prosazuje, aby se důchody zvyšovaly stejnou částkou, nikoli stejným procentem,“ říká předseda hnutí a místopředseda sněmovny Tomio Okamura (SPD).

Místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bauer pak míní, že pokud roste ekonomika, zaslouží si čeští senioři, aby rostly i důchody. „Nebudeme rozporovat jak zákonnou valorizaci, tak případný příplatek,“ dodává.

Opozice s růstem penzí souhlasí

Naopak další pravicové strany nebo Piráti podporují zvyšování penzí podle zákona. „Zákonná valorizace je nastavená poměrně dobře, na druhou stranu je třeba myslet na to, co bude s důchody za deset nebo dvacet let,“ míní první místopředsedkyně strany a poslankyně Olga Richterová (Piráti). 

Zákonná valorizace je určitě potřeba, říká také předseda hnutí STAN a poslanec Vít Rakušan.  „Ekonomika jde nahoru a z toho by měly mít užitek i důchodci,“ vysvětluje.

Důkladnou důchodovou reformu pak požadují i další opoziční strany. Jen tak podle nich bude mít stát dost peněz na důstojné penze i po roce 2035. „Do deseti, patnácti let, se začnou důchody rapidně snižovat, protože na ně nebudou peníze,“ zdůrazňuje předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. 

Jen letos vydá ministerstvo práce a sociálních věcí na důchody o 35 miliard víc než loni. Celkem stát penzistům pošle víc než 507 miliard korun. Což je téměř třetina všech výdajů státního rozpočtu. 

  • Průměrný starobní důchod je v Česku necelých 14 400 korun.
  • Částka bude i v průběhu letošního roku mírně růst. Do důchodu totiž postupně odcházejí lidé, kteří mají nárok na vyšší penze.
  • Stát v posledních dvou letech zvyšoval důchody nejvíc ve své historii. Letos i loni vzrostla průměrná penze o 900 korun. V předchozích letech byly nárůsty podstatně nižší.
  • Výdaje vlády na důchody díky podstatnému zvyšování penzí v posledních letech rychle rostou. Zatímco ještě v roce 2019 na ně kabinet poslal přes 395 miliard, letos to podle státního rozpočtu bude o 112 miliard víc.