Důchodci dostanou od ledna přidáno, průměrně budou mít víc než 14 300 korun

Důchodci dostanou od ledna přidáno (zdroj: ČT24)

Téměř dva a půl milionu důchodců dostane od 1. ledna přidáno v průměru 900 korun měsíčně. Zajistí to pravidelná valorizace penzí a také zákon, který v září schválili poslanci. Průměrná částka tak od středy stoupne na víc než 14 300 korun. Vláda chce, aby důchody rostly i v roce 2021. A to o dalších minimálně sedm stovek. Zda to pokryje zákonná valorizace, zatím není jasné. Průměrný důchod má podle plánu vlády přesáhnout napřesrok 15 tisíc korun.

 „Já si myslím, že to bude víc, ale minimálně 15 tisíc platí, samozřejmě ano. Zkrátka důchody jsou nízké,“ říká premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Spolu s letoškem tak porostou důchody v příštím roce nejrychleji v české historii. Zároveň jde ale o dlouhodobě nejrychleji rostoucí položku výdajů státního rozpočtu. Ne všem penzistům přitom stoupnou důchody stejně. Lidé s vyšší penzí dostanou přidáno víc a naopak.

Růst důchodů
Zdroj: ČT24/mor

Například Jitka Foktová z Prahy pobírá důchod 13 400 korun. V příštím roce jí vzroste o devět stovek. I když podobně jako její manžel odvádí 85 procent ze své penze domovu pro seniory, přesto se na zvýšení důchodu těší. „Asi něco vnučce koupím, něco dětem. No nebo si něco přilepšíme nebo nějaký zákusek,“ říká Foktová.

Průměrný důchod v příštím roce vzroste na víc než 14 300 korun. Stát ho zvýší o stejnou částku jako letos. Politici totiž přidali penzistům víc, než by dostali podle zákona – k předpokládanému zvýšení průměrných důchodů o 750 korun přidali dalších 150 korun. Vládní návrh podpořily všechny sněmovní strany, proti nebyl nikdo.

„Lidé, kteří celý život pracovali, vybudovali naši ekonomiku, vystavěli naši zemi, tak mají mít důstojné stáří,“ zdůrazňuje ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová.

„V době, kdy pořád Česká republika ještě zažívá ekonomický růst, tak je potřeba, aby na tom i senioři vydělali a objevilo se to u nich v peněženkách,“ konstatuje předseda KDU-ČSL a poslanec Marek Výborný.

Ne všichni penzisté ale dostanou stejně. Stát zvýší důchody podle jednoduché rovnice – čím vyšší důchod, tím vyšší částka. Třeba člověk s měsíčním důchodem 9000 korun dostane navíc 669 korun. Penzista s 11 tisíci korunami si polepší o 773 korun a důchodce s 15 tisíci získá navíc skoro tisícovku.

Důchody v roce 2020
Zdroj: ČT24/mor

„Prosazujeme, aby se důchody nezvyšovaly procentuálně, ale aby se zvyšovaly všem pevnou částkou. Protože to procentuální zvyšování rozevírá nůžky mezi chudšími a bohatšími důchodci,“ míní předseda hnutí SPD a místopředseda sněmovny Tomio Okamura.

Místopředseda sněmovního výboru pro sociální politiku Jan Bauer (ODS) míní, že se v důchodovém vzorci musí projevovat to, kolik si lidé v průběhu let vydělávali a kolik do systému vložili.

„V budoucnosti by měl být upraven systém státních důchodů tak, aby se posílila solidarita zejména ve vztahu k průměrným důchodům,“ říká ekonomický expert KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

Česká vláda v příštím roce zaplatí za důchody o 35 miliard víc než letos. V roce 2021 pak ministerstvo financí předběžně počítá s růstem výdajů o dalších víc než 25 miliard.

Jen tak bude moci vláda splnit svůj klíčový slib: aby byl v roce 2021 průměrný měsíční důchod větší než 15 tisíc korun. „Toto je jedna z našich priorit, která musí být naplněna. Já s tím samozřejmě budu muset v rozpočtu počítat,“ říká vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Také první místopředsedkyně Pirátů a poslankyně Olga Richterová ujišťuje, že v souladu s růstem ekonomiky bude strana podporovat navyšování důchodů i nadále.

Koaliční strany začnou o zvýšení penzí v roce 2021 vyjednávat hned v lednu.