Peking slibuje více tržních příležitostí. Obchod s Českem nyní vykazuje výraznou převahu Číny

Události ČT: Postupné otevírání trhu slíbil čínský prezident na importním veletrhu v Šanghaji (zdroj: ČT24)

V Šanghaji se koná importní veletrh, na jehož úvod čínský prezident Si Ťin-pching slíbil postupné otevírání trhu. Českou republiku na veletrhu zastupuje předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) s podnikatelskou delegací. Tuzemský export do Číny dlouhodobě spíše roste, avšak v opačném směru jde zboží v desetkrát vyšší hodnotě.

Druhý rok po sobě se Čína ukazuje světu jako země, která má zájem o dovoz. Loni Česko na akci zastupoval prezident Miloš Zeman, letos předseda dolní komory parlamentu, jehož čeká i jednání v Pekingu.

„Jde primárně o vztah našich dvou zemí, který je tradiční. Je čím dál lepší, ale není to samozřejmost, musí se pro to něco udělat,“ poznamenal Vondráček.

Pozornost na veletrhu poutá francouzský prezident Emmanuel Macron. Jeho návštěva v Šanghaji má aspoň zčásti zmírnit napětí, které dusí světový obchod.

Čínského prezidenta pohostil vínem a hovězím a oznámil, že se Evropská unie s Pekingem dohodla na lepší ochraně zemědělských výrobků před paděláním. Francie v Číně podepisuje 40 obchodních dohod.

Evropská unie chce po Pekingu, aby víc otevřel trhy. Prezident Si sice mluví o odstraňování bariér, sliby ale postrádají konkrétní časový horizont a nereagují na výhrady kvůli neférovým obchodním praktikám. „Čína otevře náruč dalším zemím a poskytne více tržních a investičních příležitostí, abychom dosáhli rozvoje společně,“ prohlásil čínský prezident.

Negativní obchodní bilance Česka s Čínou na „limitní úrovní“

V případě Česka export do Číny z dlouhodobého hlediska stoupá, i když poslední rok spíš stagnoval na 56 miliardách korun. Co se ale horší, je obchodní bilance. Čím dál víc zboží se sem totiž z Číny doveze. Podle posledních čísel dosahuje dovoz 568 miliard, takže je import desetkrát vyšší než export.

„Z hlediska objemu i z hlediska perspektiv si myslím, že negativní bilance již dosahuje z našeho pohledu limitních úrovní a není možné spoléhat na to, že se to vyrovná samo sebou,“ míní ekonom České spořitelny Petr Zahradník.

Česko-čínský obchod
Zdroj: ČT24

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák podotkl, že čínský prezident garantoval, že by se z jejich strany měla zlepšit regulace a získávání licencí. „To je pro naše firmy nejtěžší,“ uvedl.

Zatímco z Česka do Číny nejčastěji putují třeba části motorových vozidel nebo mikroskopy, opačným směrem míří hlavně elektronika nebo hračky.