Úřad žádá po Smartwings vysvětlení kvůli letu s nefunkčním motorem. Prozkoumá i černou skříňku

Události ČT: Vyšetřování letu společnosti Smartwings (zdroj: ČT24)

Úřad pro civilní letectví zaslal společnosti Smartwings žádost o podání vysvětlení k letu s jedním nefungujícím motorem, České televizi to potvrdil mluvčí úřadu. K incidentu došlo minulý týden ve čtvrtek při cestě z Řecka do Prahy. Úřad chce po společnosti záznam o letu. První výsledky šetření budou známy nejspíš příští týden.

Letoun společnosti Smartwings letěl z řeckého ostrova Samos do Prahy. Podle serveru zdopravy.cz přestal během letu nad Egejským mořem fungovat levý motor, který se posádce nepodařilo znovu nastartovat. Letadlo pak pokračovalo v nižší letové hladině až do Prahy.

Letecký úřad nyní situaci zkoumá. Zatím aerolinkám zaslal úřad žádost o podklady, dostavit se musí i kapitán letu a komise bude analyzovat také černou skříňku, která zaznamenává údaje o letu. 

„Nevzpomínám si, že by za poslední dekádu s podobným počtem cestujících došlo k podobné situaci,“ uvedl ředitel úřadu David Jágr. Na palubě bylo údajně 170 osob.

Vyjádření ÚCL
Zdroj: ČT24

Instituce už v pondělí uvedla, že v případech, kdy se letadlu porouchá jeden z motorů, je obvyklým řešením nouzové přistání na nejbližším letišti. Je to preventivní postup pro případ, kdyby přestal fungovat i druhý motor.

V případě zjištěného pochybení může úřad zahájit se společností například správní řízení, v krajním případě i podat trestní oznámení. Příčinu výpadku jednoho z motorů řeší Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. 

Hezký nepředpokládá, že by se událost řešila v některé ze zemí, přes které Boeing minulý týden letěl. „Úřady se mezi sebou většinou dohodnou, kdo bude mít případ na starosti. Většinou je to úřad, kde bylo letadlo nebo společnost zapsána do leteckého rejstříku,“ podotkl. Případ si tak vzala tuzemská instituce.

Dopravce stojí za tím, že nepochybil

Dopravce bezpečnostní pochybení odmítl s tím, že posádka postupovala v souladu s bezpečnostními i provozními předpisy. Podle mluvčí společnosti Vladimíry Dufkové je velitel letadla zkušeným pilotem a posádka měla situaci po celou dobu pod kontrolou.

Nestandardní manévr ale dostává i politický rozměr. „Budu dohlížet na to, aby celá situace byla prošetřena objektivně a jasně,“ napsal na svém facebookovém účtu ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Poslanec Marian Jurečka (KDU-ČSL) zase uvedl, že bude žádat podvýbor pro dopravu, aby případ projednali.

Smartwings čelí problému s odstavenými Boeingy 737 MAX 8. Ty musely na jaře celosvětově přestat létat po dvou nehodách, při nichž celkem zahynulo více než tři sta lidí. Smartwings tehdy vlastnil sedm těchto strojů, dalších devět měl převzít v létě. Americký výrobce v současnosti připravuje aktualizaci problémového softwaru, termín jeho zavedení je však nejasný.