Celý loňský zisk ČEZu akcionářům, volá šéf státní kasy

Praha - Drží v něm podíl 70 procent a chce z něj mít víc peněz. Řeč je o roli státu a jeho podílu v energetickém gigantu ČEZ. Podle šéfa státní kasy Andreje Babiše by měl jít celý loňský zisk firmy akcionářům. Stát by si tak mohl přijít na zhruba 25 miliard korun (o deset miliard víc než loni). „Společnost argumentovala vždy tím, že zbytek zisku potřebuje na investice. Ale nevidím, že by ty investice minulých let nějak výrazně zvyšovaly hodnotu ČEZu,“ potvrdil Hospodářským novinám ministr financí.

Čistý zisk ČEZu loni činil 35,2 miliardy korun. Státní kasa by si tak v případě Babišova plánu mohla přijít na zhruba 25 miliard korun. Energetická firma si v uplynulých letech vždy nechávala 40 až 45 procent ze zisku. Pokud by toto skončilo, znamenalo by to poměrně dramatickou změnu dividendové politiky firmy.

„Společnost argumentovala vždy tím, že zbytek zisku potřebuje na investice. Ale nevidím, že by ty investice minulých let nějak výrazně zvyšovaly hodnotu ČEZu a firmě se její investiční politika vyplácela,“ řekl HN Babiš. 

O záměru ministra bude jednat vládní koalice. Podle mluvčího ČEZu Ladislava Kříže o dividendách rozhodují akcionáři a firma tak nemůže Babišův záměr komentovat. ČEZ loni vyplatil 40 korun na akcii, nyní by to mohlo být až 65 korun, nejvíce v historii společnosti.

Načasování není ideální

Hospodářské noviny upozorňují, že ČEZu klesl meziročně zisk o víc než 12 procent a výhled pro letošní rok ukazuje na další pád - čistý zisk by měl klesnout zhruba o pětinu. Nicméně hotovosti má firma dost, zhruba 25 miliard. Se zvýšením dividend by zas takový problém být neměl. Dlouhodobě to však udržitelné není. Pode analytika Tomáše Sýkory z Patria Direct by se musela pravděpodobně odložit stavba dvou bloků Temelína.

Hlavním rizikem pro společnost a potažmo i pro stát skrz akcie je klesající cena elektřiny. V roce 2012 prodala firma megawatthodinu za 52,5 eura, příští rok už se bude cenovka pohybovat kolem 41 eur. Ještě horší výsledky by se podle Hospodářských novin daly čekat v roce 2016. Firma i stát tak možná přijdou o miliardy.

Jak na krok ministra financí reagují analytici?

Podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška částka deset miliard korun představuje skoro procento celkových ročních výdajů státního rozpočtu. Stát podle něj rozpouští jednu z tichých rezerv pro své budoucí hospodaření a bude velmi podstatné, jak se tato rezerva použije.

„Dojde-li ke snížení schodku státního rozpočtu, budu přístup považovat za správný. Použije-li se výnos z lepení bezedných děr zdravotního či penzijního systému, můžeme se začít připravovat na těžké časy,“ doplnil Sobíšek.

David Marek z Patria Finance zas upozornil na budoucí investice, které mohou být finančně velmi náročné (dostavba Temelína).

Akcie společnosti ČEZ od rána výrazně posilují. Krátce před 13:30 rostly o 4,47 procenta a po ukončení obchodování na pražské burze se jejich cena zvýšila o 5,08 procenta na 569 korun za kus. Podle analytika Komerční banky Miroslava Frayera se tak pro dnešek staly nejvýdělečnějším titulem v rámci celoevropského indexu Euro Stoxx 600.