Návštěvnost Česka roste už pátým rokem. Přibývá turistů z Číny, opadá zájem Rusů

V českých hotelech, penzionech a kempech se ve 2. čtvrtletí ubytovalo 5,5 milionu turistů, což bylo meziročně o 4,6 procenta více. Počet přenocování stoupl o 2,2 procenta. Návštěvnost Česka nepřetržitě roste již pátým rokem. Výrazně přibylo Číňanů, naopak ubylo Rusů. V tiskové zprávě to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Stouply počty domácích i zahraničních hostů. Čechů přijelo o 7,9 procenta více, zahraničních návštěvníků pak o 1,6 procenta. Tradičně nejvíce turistů přijelo z Německa – 535 tisíc. Němci tvořili zhruba pětinu zahraniční klientely v ubytovacích zařízeních, v porovnání s loňskem ale jejich počet klesl o 0,3 procenta.

Na druhém místě skončili návštěvníci ze Slovenska (194 000) s meziročním nárůstem o 9,2 procenta. Čínských turistů přijelo 185 000, meziročně o 27,8 procenta více. Naopak ubylo návštěvníků z Ruska ( –1,7 procenta), Jižní Koreje (–6,2 procenta) a Rakouska (–1,3 procenta).

Po Praze je nejnavštěvovanější jižní Morava

Vývoj představuje pro českou příjezdovou turistiku podle mluvčí agentury Czech Tourism Renaty Kalasové velmi dobrý výsledek. „Promítá se do něj rostoucí popularita Česka z pohledu jak celkové image destinace, tak jednotlivých dílčích parametrů, jako je kvalita infrastruktury, dostupnost služeb či bezpečnost,“ dodala.

Více návštěvníků se dočkala také lázeňská ubytovací zařízení. Ve druhém čtvrtletí je navštívilo celkem 230 tisíc osob, to je o 3,7 procenta více než ve stejném období předchozího roku.

Z pohledu regionů se nejvíce přenocování uskutečnilo v Praze. „Nejvýznamněji narostl počet turistů meziročně v Moravskoslezském, Středočeském a Jihočeském kraji,“ doplnil Pavel Vančura z oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ. Po hlavním městě byla jižní Morava nejnavštěvovanějším krajem.