V Německu chybí kvalifikovaní pracovníci. Pociťují to hlavně bohaté regiony

Události: Nezaměstnanost v Německu (zdroj: ČT24)

Míra nezaměstnanosti se v Německu drží na nejnižší úrovni od znovusjednocení země v roce 1990. V červenci činila 5,2 procenta a země zažívá problém známý i z Česka: chybí kvalifikované pracovní síly. Nejvíc to pociťují bohaté regiony na jihu země.

Stavebnictví rodiny Meierů z Bavorska zažilo vzestupy i krize. Teď nemá potíže sehnat práci, ale někoho, kdo ji udělá. „V této chvíli bych mohl dát hned práci pěti až deseti lidem,“ říká ředitel stavební firmy Markus Meier. 

Firma sídlí v bavorském Eichstättu, čtrnáctitisícovém administrativním centru a turistické destinaci, která navíc těží z blízkosti průmyslového Ingolstadtu. Díky tomu má dlouhodobě nejnižší míru nezaměstnanosti v Německu.

Aktuálně je tam míra nezaměstnanosti 1,2 procenta. Úřad práce neregistruje ani 900 nezaměstnaných.

Situace ve městě, kde mají skoro všichni práci, se ale odráží třeba v tom, že na radnici míří stížnosti na špinavé ulice nebo neodvezený odpad.  

Pro firmy, které o pracovníky usilují, je tak nízká míra nezaměstnanosti problém. Zvlášť řemesla a další tradiční obory často nedokážou vyrovnat nabídky koncernů.

Markus Meier odhaduje, že kvůli nedostatku lidí přichází o více než čtvrtinu zakázek. A dodává, že je to problém nejen pro již existující firmy, ale i pro lidi, kteří chtějí založit nové podniky.

Potíže, se kterými se potýkají firmy v Eichstättu, se do jisté míry opakují po celém Německu. V loňském průzkumu polovina německých firem přiznala, že nedostatek kvalifikovaných pracovních sil negativně ovlivnil jejich příjmy.

Nyní se proto mluví o snaze zaměstnávat více žen či starších lidí nebo zvýšit zájem o učiliště. Součástí řešení má být také přistěhovalecký zákon a lepší integrace uprchlíků, dodává zpravodaj ČT v Německu Václav Černohorský.  

Příznivá situace na trhu práce podporuje spotřebitelské výdaje, které jsou v posledních letech hlavním motorem růstu německé ekonomiky. Vyhlídky německého hospodářství však nyní zastiňují restriktivní obchodní opatření a obavy z obchodní války mezi předními světovými ekonomikami, uvedla agentura ČTK. 

Loni se hrubý domácí produkt (HDP) Německa zvýšil o 2,2 procenta, což bylo nejprudší tempo za šest let. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá také řada českých podniků.

Detailní informace však nyní ukazují, že Německo bude letos i příští rok ztrácet dech. Růst HDP země letos zpomalí na 1,9 procenta z původně očekávaných 2,3 procenta. Příští rok má rovněž činit 1,9 procenta, zatímco na jaře Evropská komise čekala zvýšení o 2,1 procenta, dodala ČTK.