Nákupy nově. Klienti tří bank mohou začít v Česku platit mobilem

Platit v obchodech či na internetu pomocí mobilů mohou nově v Česku klienti tří peněžních ústavů – Moneta Money Bank, mBank nebo J&T Banky. Během zimy s tím pak počítá i Komerční banka. Využívají k tomu aplikace Android Pay společnosti Google.

Platit půjde na 144 tisících míst v zemi a Česko je po Polsku druhou zemí střední Evropy, ve které se aplikace Android Pay spouští. Už dva roky funguje například v USA. Oznámili to zástupci firmy Google na tiskové konferenci. 

Jak například uvedla Moneta Money Bank, zákazníci budou moci při transakcích čerpat stejné výhody v podobě slev a odměn od obchodů a partnerů, jako kdyby platili fyzickou kartou.

„Zákazníci si mobilní platby osvojují čím dál tím více. Už 67 procent Čechů používá své telefony k on-line bankovnictví a každodenním platbám. Dnes, kdy se u nás spouští služba Android Pay, která používá technologii Visa, je zřejmé, že platit pomocí mobilní peněženky bude preferovaný způsob většiny zákazníků,“ uvedl v tiskové zprávě manažer Visy pro ČR a SR Marcel Gajdoš. Zákazníci však mohou používat i konkurenční platební karty od MasterCard.

  • Do aplikace Android Pay stačí přidat debetní, kreditní, věrnostní a dárkové karty a můžete začít nakupovat v obchodech, aplikacích i na internetu, uvádí společnost Google. Nepostačuje však mít jakékoliv zařízení s Androidem, ale je potřeba mít operační systém 4.4 a vyšší, přístroj také musí podporovat systém NFC, aby se mohlo zařízení zkontaktovat s mobilem. 
  • Podíl uživatelů Androidu se starší verzí systému, než je nutná 4.4, je celosvětově kolem sedmi procent, v ČR by měl být nižší.
  • Systém má být podle Googlu bezpečný. Metoda by neměla odesílat při platbě číslo platební karty, neměla by ho ani ukládat do telefonu. Při platbě by se měl vytvořit virtuální kód, který se přiřadí k jednotlivé transakci. 
  • Telefon stačí „probudit“, při platbě nad 500 korun bude třeba zadat PIN kód nebo odemknout obrazovku. Platí se přiložením mobilu k platebnímu terminálu, tam kde jsou akceptovány bezkontaktní platby. 
  • Při ztrátě mobilního zařízení je možné Androidy uzamknout na dálku novým heslem nebo vymazat celý jejich obsah. 
  • Není tak podle zástupců Googlu nutné deaktivovat platební kartu, protože informace o ní v telefonu není.
  • Zdroj: ČTK, ČT24