Španělsko si oficiálně řeklo o bilion pro své banky

Madrid - Španělská vláda formálně požádala o peníze z evropských fondů na restrukturalizaci svého bankovního sektoru. Jde o částku 39,5 miliardy eur (zhruba bilion korun), která by měla být vyplacena španělskému bankovnímu fondu kolem 12. prosince.

Plán restrukturalizace čtyř španělských bank schválila Evropská komise v pátek. Finanční domy Bankia, Catalunya Banc, Banco de Valencia a Novagalicia Banco tak získají 37 miliard eur. Dalších 2,5 miliardy eur je určeno pro takzvanou „špatnou banku“. Očekává se, že poskytnutí peněz na restrukturalizaci španělského bankovního sektoru dnes schválí ministři financí eurozóny na svém zasedání v Bruselu.

Očista skrze „špatnou banku“

Španělská vláda schválila na konci srpna plán bankovní reformy, jehož hlavní součástí je očištění bank od špatných úvěrů a aktiv pomocí takzvané špatné banky. Ta převezme od bank zejména toxická realitní aktiva, která po splasknutí realitní bubliny před čtyřmi lety ztratila většinu své hodnoty, a bude je s výraznými odpisy prodávat investorům.

Španělské banky jsou zatíženy problematickými aktivy v hodnotě přes 180 miliard eur, které jsou hlavní příčinou prohlubující se dluhové krize země. Potřebují urychleně záchranný program, protože nemají přístup k úvěrům z mezibankovního trhu a musí se spoléhat na podporu Evropské centrální banky. Španělsko je považováno také za horkého kandidáta na pomoc z programu nákupu dluhopisů Evropské centrální banky. Země však zatím odmítá žádost podat kvůli přísným podmínkám, které jsou s takovou pomocí spojené.