iDnes.cz: Čínská CEFC chce zvýšit podíl v J&T na polovinu

Z necelých deseti na padesát procent by mohl stoupnout podíl čínské CEFC v investiční skupině J&T Finance Group sídlící v Praze. Informaci uveřejnil server iDnes.cz, firmy ale informaci nepotvrdily. Investice Číňanů by dosáhla 27 miliard korun. Prodej by musely schválit Česká národní banka a Evropský orgán pro bankovní dohled. Původně J&T uváděla, že CEFC má zájem jen o podíl 30 procent.

I když J&T i CEFC navýšení podílu čínské strany na padesát procent oficiálně nepotvrdily, podle serveru už obdržely české úřady memorandum o navýšení podílu. Dosavadní slovenští majitelé skupiny Jozef Tkáč a Ivan Jakabovič zatím mají každý v J&T 45,05 procenta.

„Je to celkem logický tah z čínské strany, která si evidentně buduje platformu, z které se může dál dívat na případné investiční příležitosti,“ uvedl investiční bankéř Ondřej Jonáš. „To, že chtějí mít alespoň padesát procent, respektive kontrolní, nebo dokonce i blokační pozici ve společnosti, mě vůbec nepřekvapuje,“ dodal.

Čínská společnost CEFC (China Energy Company Limited) působí především v oblasti financí, energetiky a průmyslu. V uplynulých měsících investovala v Česku, získala například podíly ve fotbalovém klubu Slavia Praha, letecké firmě Travel Service či Pivovarech Lobkowicz Group. Investovala i v mediálních skupinách Médea Group a Empresa Media či do realit.

Viceprezidentka CEFC Group (Europe) Company Marcela Hrdá serveru sdělila, že žádost o blíže neupřesněné navýšení podílu v J&T má firma podat do 30. dubna.

Zvýšení podílu předchází schvalování v ČNB i v evropském bankovním orgánu

Navýšení podílu v J&T musí schválit Česká národní banka i Evropský orgán pro bankovní dohled. V žádosti musí CEFC podle týdeníku Euro především odhalit skutečné vlastníky a doložit legální nabytí prostředků sloužících k investici, a přitom je považována za firmu napojenou na vysoké čínské vojenské a stranické kruhy.

J&T Finance Group vznikla v roce 1995. Zaměřuje se na poskytování komplexních služeb spojených s privátním a retailovým bankovnictvím, správou majetku privátních klientů a institucí, investičním bankovnictvím a projektovým financováním. Působí především v Česku a na Slovensku, v Chorvatsku a Rusku.