Mládek: Nejdříve chci důkaz, že Bakala z NWR opravdu odešel

Týden v politice: Mládek o změnách v OKD (zdroj: ČT24)

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) bude nejdříve chtít důkaz, že Zdeněk Bakala a jeho společník Peter Kadas opravdu odešli ze společnosti NWR. Potom bude sledovat, jak se to projeví na managementu OKD, zda bude potvrzen, či vyměněn. Následně se zeptá vlády, zda platí dosavadní mandát trojice ministrů pro jednání s OKD o dopadech propouštění, nebo bude rozšířen. Mládek to uvedl v programu České televize Týden v politice.

Odboráři OKD v pátek rozšířili časově neomezenou stávkovou pohotovost na všechny doly. Hornické odbory tak nakonec přikročily k tomuto kroku i poté, co vedení firmy ve čtvrtek uvedlo, že se v dolech na Karvinsku bude zřejmě ještě dva roky těžit beze změn.

Vyhlášení stávkové pohotovosti Mládek rozumí, protože nejistotu považuje za to nejhorší, co může být. V této souvislosti zmínil zejména protichůdná prohlášení vedení OKD.

Nejdříve lidé od vedení firmy slyší, že půlka zaměstnanců bude propuštěna téměř okamžitě. Potom se najednou dozví, že bude zachována stabilita firmy na nejbližší dva roky a k propouštění dojde jen na Dole Paskov.
Jan Mládek

Mládek považuje jednání vedení OKD za mírně řečeno nekorektní. Když chtěli spolu s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou (ČSSD) po dramatických slovech šéfa OKD o velkém propouštění vědět podrobnosti, „dostalo se nám takové divné zprávy, že to bylo jen takové filozofování“. Ministr se domnívá, že když vedení takové firmy něco řekne, má si za tím stát. 

Pozor na svaté tažení proti břidlicovému plynu

Ministr také reagoval na snahy některých senátorů změnit v právě projednávaném horním zákonu pětileté období, kdy není možné zvyšovat poplatky. Tato lhůta se dostala do návrhu zákona během projednávání v Poslanecké sněmovně, proto mu případná změna nevadí. Připomněl, že dosud má možnost zvyšovat ceny ministr svou vyhláškou, do budoucna by to měla být vláda. 

„Platba za nerostné suroviny není daň, byť to tak občas vypadá. To je prostě platba za to, že stát umožní firmě použít nerostné bohatství, které patří státu,“ řekl ministr. Dává však přednost tomu, aby  horní zákon prošel v Senátu beze změny, tedy v podobě, jak ho přijala Poslanecká sněmovna. 

Znepokojují ho ovšem snahy udělat „ve svatém tažení proti břidlicovému plynu“ v zákoně takové změny, které by ohrozily těžbu klasického plynu. To by pak bylo důvodem k zásadnímu odmítnutí senátního návrhu, řekl Mládek. Myslí si ale, že v případě nerozumných změn ze Senátu by se ve sněmovně - díky předchozímu dlouhému projednávání - našla většina 101 hlasů k prosazení původního znění. 

Průmysl 4.0 a možnosti pro Česko

Ministr se vyjádřil i k probíhajícímu projektu Průmysl 4.0. Jde podle něho o reakci na německou iniciativu, která přišla s představou, že v průmyslu dochází ke 4. průmyslové revoluci. V Česku probíhá o této představě diskuse, někdy v dubnu by se k tomu měla vyjádřit vláda, „aby posvětila, že jde o její prioritu“.

Mládek podtrhl, že pokud se do toho Česko nezapojí, hrozí mu ztráta pracovních míst. V opačném případě o žádná místa nepřijde, protože bude zemí napojenou na nejvyspělejší systémy především v Německu, Francii a dalších státech. Ministr zdůraznil především moment zrychlení dodávek pro zákazníka a zkrácení „reakčních dob“ v dodavatelském řetězci. 

  • Průmysl 4.0 (též Práce 4.0 či čtvrtá průmyslová revoluce) je označení pro současný trend digitalizace, s ní související automatizace výroby a změn na trhu práce, které s sebou přinese.
  • Podle této myšlenky vzniknou „chytré továrny“, které budou využívat kyberneticko-fyzikální systémy. Ty převezmou opakující se a jednoduché činnosti, které do té doby vykonávali lidé.
  • Pomocí metod a nástrojů průmyslu 4.0 by mělo dojít k úsporám času a peněz a zvýšení flexibility firem.
  • Zdroj: Wikipedie