Rubl se odrazil ode dna. Díky ropě zamířil prudce vzhůru

Rubl po rekordních minimech rychle stoupá (zdroj: ČT24)

Ruská ekonomika je úzce navázaná na trh s ropou – když se nedaří ropě, padá i ruský rubl. Ve čtvrtek se tak měna dostala na nová rekordní minima, při pátečním obchodování ale zamířila prudce vzhůru. Vůči dolaru rubl zpevňoval zhruba o tři procenta. Trh tak zareagoval na oživení světových cen ropy.

Kurz rublu vůči dolaru se v 08:00 SEČ pohyboval kolem 80,33 rublu za dolar s přírůstkem zhruba o 2,9 procenta. K euru rubl přidával 3,3 procenta na asi 87 rublů za euro.

Přitom jenom před dvěma dny, ve středu, ruská měna poprvé prorazila dosavadní rekordní minimum 80,10 rublu za dolar z prosince 2014. Ve čtvrtek kurz rublu vůči dolaru oslabil až na 85,99 rublu za dolar.

Když jde ropa nahoru, jde nahoru i rubl

Propad rublu byl reakcí na spekulativní tlak kvůli stále se nezastavujícímu propadu cen ropy. Ruská ekonomika je totiž závislá na příjmech právě z prodeje energetických surovin. Cena severomořské ropy Brent, která je hlavním ukazatelem vývoje cen ropy ve světě, se ale v pátek vydala vzhůru. Ráno přidávala zhruba 4,6 procenta na 30,6 dolaru za barel. 

Ceny ropy se relativně výrazně zotavily již ve čtvrtek. Přispěl k tomu zejména komentář prezidenta Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho, který nevyloučil další opatření na podporu ekonomiky. V pátek pak k růstu cen přispělo silné sněžení na východě USA a mrazivé počasí v částech kontinentální Evropy, které zvyšují poptávku po topném oleji. 

Kreml nicméně ve čtvrtek popřel, že by rubl kolaboval – prý se pouze mění. Ruské ministerstvo hospodářství uvedlo, že prudký propad měny nebude pravděpodobně trvat dlouho a centrální banka má navíc prý vše pod kontrolou. Reagovat nebude ani prezident Vladimir Putin. Příští týden se ale zúčastní jednání vlády a tam se k rublu možná vyjádří.

Analytici se domnívají, že hlavním důvodem, proč vláda nechce přikročit ke stabilizaci měny, jsou zvýšené vojenské výdaje.