Roaming s létem 2017 skončí, rozhodli europoslanci

Roaming za dva roky definitivně skončí (zdroj: ČT24)

Poplatky za hovory, textové zprávy a užívání internetu v zahraničí, takzvaný roaming, budou v Evropské unii od léta 2017 zakázány – takový je výsledek konečného hlasování europarlamentu. Europoslanci se na ukončení roamingu dohodli s členskými státy už v červnu.

Europarlament přitom už v dubnu loňského roku odsouhlasil stanovisko, ve kterém počítal s úplným zrušením roamingových poplatků od letošních Vánoc. „Došlo k určitému odkladu. Evropská unie na chvíli změnila strategii a mírně polevila v regulaci roamingu. A teď se k ní zase naplno vrátila… Bylo to určitě politické rozhodnutí na zbrzdění celého procesu,“ dodává redaktor portálu mobil.idnes.cz Luděk Vokáč.

Poplatky budou podle návrhu zakázány od 15. června 2017, zatím ale není jasné, jak budou nová pravidla vypadat. Vokáč například upozorňuje na to, že není jisté, zda bude zákazníkům fungovat neomezený tarif na volání i za hranicemi, nebo zda tam bude třeba sazba jako za volání doma.

Ostatně i roamingové sazby jsou nastavovány Bruselem. „Dnes je za hovor ze zahraničí 19 centů za minutu plus daň a samozřejmě nějaký přepočet. Takže minuta hovoru v zahraničí vychází momentálně na asi pět korun,“ uvedl Vokáč.

Změny nastanou už v dubnu

Nové opatření, které prošlo Bruselem, zavádí změny už od jara příštího roku. Poplatky za roaming nebudou smět přesáhnout pět eurocentů (1,35 Kč) za minutu volání, dva centy (0,54 Kč) za textové zprávy (SMS) či pět centů za použití 1MB internetu v mobilu, a to od 30. dubna.

O roamingových cenách v zahraničí budou spotřebitelé při vycestování za hranice textovou zprávou informováni do 15. června 2017.

Operátoři se bojí velkých ztrát

Plány na zrušení roamingových poplatků ale kritizuje telekomunikační sektor, který se obává nižších příjmů. Podle statistik činí příjmy z roamingu dvě až pět procent z celkových výnosů těchto společností. „Operátoři jsou obecně proti jakékoliv regulaci… Na druhou stranu opravdu záleží na tom, jak budou vypadat ty konečné ceny za roaming,“ dodává Vokáč s tím, že si operátoři zřejmě najdou cestu, jak si ztrátu kompenzovat jinde – třeba zvýšením jiných sazeb.

Ostatně Evropská komise udělala směrem k operátorům řadu vstřícných kroků – levnější volání z ciziny bude mít v prvé řadě svůj strop. Mluví se například o telefonování bez poplatků, které bude platit pouze pro 40 minut ročně. A omezený bude i počet textových zpráv a stažených dat. Vše nad limit už bude zpoplatněno. „Je to obrovský kompromis, který Evropská unie udělala. Ty původní návrhy byly mnohem přísnější, radikálnější,“ dodává šéfredaktor serveru Lupa.cz David Slížek.

Jak uvedl v Ekonomice na ČT 24,  o všech limitech bude teprve Evropská komise rozhodovat. „Je tedy otázka, jak limity nastaví tak, aby byl použitelné v různých zemích. Čísla, která se nyní objevují v přípravných návrzích jsou podle mě zatím směšně nízká, to by byl spíše výsměch než limit,“ konstatuje Slížek.

Slížek: Navrhovaná čísla jsou směšně nízká (zdroj: ČT24)

Evropské nařízení vedle toho obsahuje i další prvky. Společnostem, které nabízejí přístup k internetu, například ukládá, aby zacházely se všemi daty stejně, tedy aby například nezpomalovaly doručení internetového obsahu od některých odesílatelů. Z unijních dokumentů vyplývá, že konkrétní přepis na ochranu práv na přístup k internetovému obsahu bez diskriminace bude mít EU vůbec poprvé.