ČEZ prodává Mibrag, na oplátku získá Energotrans

Praha – Český energetický gigant ČEZ prodá Energetickému a průmyslovému holdingu (EPH) svůj poloviční podíl v německé hnědouhelné společnosti Mibrag. Elektrárnu Chvaletice si společnost nechá. „Nepodařilo se najít shodu na avizovaném prodeji,“ dodává mluvčí společnosti Ladislav Kříž. Od holdingu naopak ČEZ odkoupí společnost Energotrans, která vlastní elektrárnu v Mělníku a dodává teplo do Prahy. Hodnota transakcí zatím známá není.

Důvodem je podle Kříže fakt, že je společnost proti konkurenci více vystavena rizikovým tržním vlivům a strategicky musí posilovat svou pozici v činnostech, jako je distribuce a teplárenství. „Tedy v oblastech, které poskytují stabilní výnosy bez ohledu na vývoj situace na trhu. Proto je pro ČEZ strategicky důležitější oblast teplárenství,“ vysvětlil. Transakce podle Kříže již schválily všechny příslušné orgány ČEZ. Dokončení transakcí nastane po schválení antimonopolními úřady.

Předseda představenstva EPH Daniel Křetínský:

„Převzetím plného vlastnictví těžební společnosti Mibrag posílí EPH jeden ze strategických pilířů svého působení v energetice a potvrdí pozici integrované energetické utility zahrnující všechny segmenty od těžby uhlí až po prodej energií koncovým zákazníkům.“

ČEZ koupil Mibrag před dvěma roky napůl s EPH za 404 milionů eur (zhruba deset miliard korun). Tenkrát chtěl vládní gigant posílit svou pozici na německém trhu. Vedení ČEZ také několikrát zmínilo záměr vybudovat v blízkosti Mibragu uhelnou elektrárnu. Nyní je po rozhodnutí Německa uzavřít v příštích letech své jaderné elektrárny německý trh pro ČEZ podle Kříže více rizikový. Odstavené elektrárny chtějí Němci nahradit hlavně obnovitelnými zdroji a paroplynovými elektrárnami.

Pomocí mělnické elektrárny zajistí ČEZ dodávky tepla pro Prahu

Podle tvrzení ČEZ přinesla krátká investice do Mibragu zajímavé zhodnocení vložených prostředků. Součástí transakce bude i prodej projektu na výstavbu nové uhelné elektrárny Profen v lokalitě dolu Mibrag, rovněž společnosti EPH. O Energotrans se potom ČEZ zajímá již několik let v souvislosti s připravovanou paroplynovou elektrárnou v Mělníku, která v budoucnu zabezpečí dodávky tepla pro Prahu. Společnost Energotrans je stoprocentní dceřinou firmou Pražské teplárenské.

ČEZ
Zdroj: ČT24

Stavbu nové paroplynové elektrárny s výkonem 800 megawatt v lokalitě Mělník schválilo vedení ČEZ na konci dubna 2009. Záměrem tohoto projektu je vybudovat elektrárnu, která bude připravena v blízké budoucnosti nahradit výkon dožívajících uhelných zdrojů v této lokalitě. Současné uhelné bloky budou postupně odstavovány v období po roce 2015.

Společnost Mibrag těží hnědé uhlí ve středoněmeckém uhelném revíru poblíž Lipska. Vlastní a provozuje dva otevřené uhelné doly Profen a United Schleenhain s celkovou roční produkcí uhlí kolem 19 milionů tun. V prokázaných rezervách má zhruba 530 milionů tun uhlí, s možností dalšího rozšíření. Součástí důlní společnosti jsou tři kogenerační energetické zdroje s celkovým instalovaným výkonem přes 200 megawattů.