Senátoři mají velké výhrady k schvalování změn v důchodech v legislativní nouzi. Podle ANO se jí obavá i Pavel

Zvolený prezident Petr Pavel by podle politiků opozičního ANO chtěl, aby se spor o valorizaci penzí vyřešil kompromisem. Místopředsedové hnutí Karel Havlíček a Alena Schillerová ale po jednání s Pavlem připustili, že zvolená hlava státu jasně neřekla, jak se postaví k novele, která – protlačí-li ji koalice parlamentem – přijde k podpisu na jeho stůl. Podle Havlíčka má Pavel obavy z následků toho, že koalice chce potřebnou novelu ve sněmovně projednat ve stavu legislativní nouze. Podobné výhrady vyjádřili i senátoři. Zazněly z klubů všech vládních stran.

Vláda poslala do Poslanecké sněmovny návrh na změnu v červnové valorizaci důchodů. Nově by měli všichni starobní důchodci dostat navíc 400 korun a k tomu 2,3 procenta. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) si oproti dosavadnímu mechanismu polepší důchodci s nízkými penzemi, nicméně v průměru se penze zvýší jen o 760 korun místo 1770 podle původních pravidel. Opozice kabinet viní z toho, že se snaží důchodce obrat.

Obavy z legislativní nouze

Zvolený prezident Petr Pavel hovořil o změnách v důchodech ve středu s Jurečkou, nyní se sešel i s místopředsedy ANO Karlem Havlíčkem a Alenou Schillerovou. Havlíček míní, že Pavel vnímá jako poměrně velké riziko projednávání předlohy ve stavu legislativní nouze. „Uvědomuje si, že kdyby to Ústavní soud nakonec shodil, tak by to byla obrovská blamáž,“ uvedl.

Legislativní nouze, již na žádost kabinetu vyhlásila předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), se nezamlouvá ani některým senátorům. Upozornily na to Seznam Zprávy, podle kterých jsou jasně proti novele upravující valorizaci například Michael Canov (SLK) z klubu vládního hnutí STAN a lidovecký senátor Jiří Čunek. Oba vnímají schvalování novely ve stavu legislativní nouze za nynějších podmínek jako protiústavní. Canov navíc míní, že změna v průběhu roku je navíc retroaktivní.

Ovšem i předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra podotkl, že klub se zatím nerozhodl, jak bude o novele hlasovat. „Věcně tomu naprosto rozumím, ale procesně je to na vážkách. Není to šťastné, to asi chápeme všichni,“ řekl Seznamu.

Zvolený prezident má podle Havlíčka zájem na tom, aby se věc vyřešila kompromisem. Opozice za kompromis považuje stáhnutí změny červnové valorizace a jednání o komplexní důchodové reformě. Podle Schillerové by měl kabinet novelizovat letošní státní rozpočet a případně se bavit o změnách valorizace až k 1. lednu příštího roku.

Podobně jako někteří senátoři, i ona hovoří o retroaktivitě. „V době, kdy už vznikl nárok, kdy běží lhůta pro vyplacení, se volí nestandardní způsob. To je prostě špatně,“ řekla.

Uvedla, že podložila daty ministerstva financí, že zemi nehrozí hospodářské škody. Návrh podle ní neřeší strukturální deficit, je pouze řešením toho, že ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) s mimořádnou valorizací nepočítal v rozpočtu na letošní rok.

Havlíček se Schillerovou Pavla požádali, aby zajistil to, že předloha v současné podobě přijata nebude. To jim však zvolený prezident, který bude do funkce uveden 9. března, neslíbil. „Samozřejmě přímo neřekl, jak se rozhodne, to jsme ani nečekali,“ připustila Schillerová. 

ANO a SPD budou obstrukce koordinovat

Poslanecká sněmovna začne o vládním návrhu na změnu v červnové valorizaci důchodů jednat na mimořádné schůzi v úterý 28. února. ANO i druhé opoziční hnutí SPD už ohlásily obstrukce. Vedle samotného návrhu zpochybňují i stav legislativní nouze, který má umožnit rychlejší schvalování. Kabinet žádost o vyhlášení stavu legislativní nouze zdůvodnil hrozbou značných hospodářských škod.

Kdyby zákon prošel, chtějí se opoziční zákonodárci obrátit na Ústavní soud. „Pokud to vláda protlačí na sílu a nastane to, že to Ústavní soud shodí, poté má vláda jedinou možnost, a to je podat demisi,“ míní Havlíček.

Schillerová, která je také předsedkyní poslaneckého klubu ANO, avizovala, že budou obě opoziční uskupení obstrukce koordinovat. „Prostor vidím například ve sladění pauz, máme každý dvě hodiny v jednacím dni. Zbytek si budeme ladit po svém,“ uvedla k možné podobě obstrukcí.

Pavel se podle Schillerové tázal, zda je hnutí ANO ochotno se s koalicí bavit například o parametrech důchodové reformy, na což šéfka klubu reagovala pozitivně. Na závěr jednání podle ní Pavel uvedl, že by se rád s opozičními politiky scházel pravidelně, což ANO vítá.