Wagnerovci verbují i v Česku, tvrdí šéf žoldnéřů Prigožin. Jeho spolupracovník působí v Teplicích

Události: Česká stopa wagnerovců (zdroj: ČT24)

Někteří představitelé vlády souhlasí se zařazením soukromé armády ruského oligarchy Jevgenije Prigožina na evropský seznam teroristických organizací. Krok navrhují nevládní organizace s tím, že by to umožnilo stíhat i spolupracovníky takzvaných wagnerovců. Sám Prigožin dřív podnikal i v Česku a jeho bývalý obchodní partner tu stále několik firem má.

Šéf žoldnéřské armády, ve které bojují i násilníci, zloději nebo překupníci drog, dříve působil i v Česku. Osm let měl Prigožin v Teplicích firmu RT – CONSULTING. Co přesně dělala, není jasné. Prvním jednatelem byl Oleg Shramko, který Prigožinovi podle webu Investigace se založením pomáhal.

Shramko bydlí v domě Teplicích. V nemovitosti, kterou z poloviny vlastní, uvádějí jako trvalé bydliště také někteří jeho společníci z firem. Shramko, původem z Petrohradu, je v současnosti společníkem nebo jednatelem devíti teplických firem. Všechny sídlí ve staré zástavbě na okraji města.

Oleg Shramko
Zdroj: Facebook/Oleg Shramko

Podle Prigožina wagnerovci verbují i v Česku

Firmy oficiálně vykazují minimální činnost. Nemají ani webové stránky. Komentovat jejich činnost v místě jejich sídla nikdo nechtěl. 

V roce 2018 se Shramko v Rusku účastnil konference s Vladimirem Putinem věnované podpoře ruských podnikatelů. Sám šéf wagnerovců Prigožin vloni v říjnu mluvil o tom, že jeho skupina má své lidi i v Česku. „Ano, skutečně, v České republice máme obrovské množství náborových center,“ napsal na Telegramu.

„Důkazy nemáme, ale za současné situace by bylo naivní předpokládat, že se nevyvíjejí takové aktivity jinde než v Rusku samotném,“ říká náměstek ministerstva zahraničních věcí Martin Povejšil.

Označení wagnerovců jako teroristické organizace se nebrání část koalice

Například organizace Evropské hodnoty navrhuje zařadit wagnerovce na unijní seznam teroristických organizací. „Aby všichni ti, kdo jsou na ni napojení v rámci EU, mohli být trestně postižitelní,“ vysvětluje analytik Andrej Poleščuk.

Souhlasí s tím i někteří představitelé vládní koalice. „Oni se opravdu v této době chovají jako teroristé. Dopouštějí se takových činů, takže já bych se diskusi o takovém návrhu nebránil,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Podle všech informací, které máme o působení wagnerovců, by takové opatření na místě bylo,“ míní i ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Jevgenij Prigožin s Vladimirem Putinem v roce 2011
Zdroj: Reuters

„Wagnerovci patří na seznam teroristických organizací, jsou to žoldáci, kteří se dopustili zločinů nejenom na Ukrajině, ale i jinde,“ domnívá se místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Ministerstvo zahraničí je ale zatím zdrženlivé. Podle resortu postačuje, že je skupina na evropském sankčním seznamu. „Označení skupiny jako teroristické organizace by bylo symbolickým politickým krokem, ale přímý efekt by to nemělo,“ poznamenal Povejšil.

EU zřídila seznam teroristických organizací po útocích na New York a Washington v roce 2001. Na seznamu je například hnutí Taliban nebo španělská organizace ETA.