Hanák žádá vládní pomoc pro velké firmy. Fiala na sněmu průmyslníků hovořil o energetické krizi

Sněm Svazu průmyslu a dopravy ČR (zdroj: ČT24)

V Brně začal třiašedesátý ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu. Kromě expozice se na místě koná i sněm Svazu průmyslu a dopravy, během něhož promluvil i premiér Petr Fiala (ODS), který uvedl, že díky opatřením vlády se podle něj podaří energetickou krizi stabilizovat. Od prezidenta svazu Jaroslava Hanáka zároveň převzal sedm výzev, kterými by se měla podle sdružení vláda zabývat. Hlavními tématy diskuze na veletrhu byla energetická efektivita v době krize a digitální řešení pro průmysl budoucnosti.

Na brněnském výstavišti se veletrhu účastní 1256 firem z jednačtyřiceti zemí světa. V roce 2019 před pandemií koronaviru to bylo 1600 vystavovatelů. I přesto, že je menší, ve srovnání s loňským rokem se počet vystavovatelů zvýšil o dvacet procent.

Souběžně s veletrhem se v areálu koná i sněm Svazu průmyslu a obchodu. Jeho prezident Jaroslav Hanák v úvodní řeči apeloval, aby vláda Petra Fialy zajistila energetickou bezpečnost a stabilitu nejen obyvatelům a malým a středním podnikům, ale také velkým firmám. Ve své projevu vyjmenoval sedm úkolů, kterým by se kabinet měl věnovat, a předal je premiérovi. 

„Pro příští rok má zafixované ceny elektřiny jen dvacet procent podniků, u plynu je to dvaadvacet procent. Pokud firmy nebudou mít energie, hrozí, že svou výrobu přesunou jinam a státní pokladna přijde o příjmy z jejich daní,“ řekl Hanák na sněmu.

Hanák požaduje reformu školství a rozvoj digitální ekonomiky

Jedním z úkolů, které Hanák vládě adresoval, byla reforma školství, která by podpořila technické vzdělávání, digitální znalosti i finanční způsobilost. „Důležité je uzákonit dobrovolné duální vzdělávání ve středním školství, modely jsme zvládli velmi dobře, potřebujeme, aby systém začal fungovat,“ uvedl. 

V dalších bodech Svaz průmyslu a dopravy vládu žádá, aby se zasadila o dynamický trh práce, který by umožňoval rychleji zaměstnat pracovníky ze zahraničí, a podporovala export. Zdůrazňuje i potřebu rozvíjet digitální ekonomiku.

V posledních dvou bodech Hanák žádal o podporu průmyslového výzkumu, vývoje a inovací například nastavením lepších podmínek pro využívání daňových odpočtů a zlepšením podnikatelského prostředí snížením administrativní zátěže. Stavební řízení by podle prezidenta svazu nemělo trvat déle než rok.

V projevu ocenil dosavadní průběh evropského předsednictví, ale upozornil, že Česko by se mělo snažit dostat mezi dvacet nejvyspělejších zemí světa ze současné šestatřicáté příčky. „Čeká nás těžké období, ale přežili jsme fašisty, přežili jsme komunisty, světovou krizi, covid i Babiše a chceme dál přežívat i s vládou Petra Fialy,“ zakončil svůj projev Hanák, pro něhož je letošní sněm Svazu průmyslu a dopravy poslední ve funkci prezidenta.

Fiala: Krizi se podaří stabilizovat

Česko už určilo maximální ceny elektřiny a plynu pro domácnosti a malé a střední firmy, zástupci průmyslníků ale zdůrazňovali, že ve hře je stále řada velkých firem, které mají často velmi energeticky náročnou výrobu a v dohledu nevidí adekvátní pomoc.

V reakci na Hanákův projev a výzvy průmyslníků poté premiér Fiala uvedl, že jeho vládě se podaří různými vládními kroky stabilizovat současnou nejistou situaci. Před zástupci firem na veletrhu v Brně také zopakoval, že neexistuje žádné rychlé, jednoduché a bezbolestné řešení.

Fiala zmínil, že Česko už několik týdnů usiluje při českém předsednictví v Radě EU o celoevropské řešení, které by právě velkým firmám pomohlo. Podle ministra průmyslu Síkely by mělo být hotové do konce října. Vláda také dokončuje návrh, jak by mohl vypadat takzvaný kurzarbeit, tedy podpora firem, které nebudou moct vyrábět kvůli omezené dodávce plynu či v některých případech přeruší výrobu kvůli neúnosným cenám energií. „Chápeme, že je potřeba firmám pomoct, protože na nich česká ekonomika stojí,“ dodal Fiala v projevu.

Premiér sdělil, že za energetickou krizi může Rusko a jeho prezident Vladimir Putin, který energie ve válce využívá jako účinnou zbraň proti Západu. „Dali jsme mu ji do ruky naší lehkomyslností. Potřebujeme mezinárodní spolupráci, protože sami na to nestačíme a nemáme žádné bezbolestné řešení. Kvůli neodpovědnému chování předchozích vlád nejsme energeticky zabezpečeni. Snažíme se jednat se sousedy a dalšími zeměmi a diverzifikujeme zdroje plynu a ropy,“ dodal Fiala.

Veletrh je letos zaměřený na řešení energetické krize

K oficiálnímu otevření expozice se dopoledne připojili předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), místopředsedkyně Jitka Seitlová (KDU-ČSL) a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Sněm Svazu průmyslu a obchodu začal po jedné hodině odpoledne. 

Jedním z hlavních témat řady vystavovatelů je využití energií. Ministerstvo průmyslu a obchodu totiž bude na České národní expozici prezentovat kroky vlády, kterými bude pomáhat českým firmám zvládnout současné období drahých energií.

V expozici Digitální továrna 2.0 budou exponáty ukazující možnosti digitalizace výroby. Diskutovat se bude prvně v kulisách Technologického ostrova, který nainstaluje Národní centrum Průmyslu 4.0.

Veletrh letos obsadil celkem osm pavilonů namísto loňských pěti. Před pandemií se odehrával v deseti pavilonech brněnského výstaviště. Souběžně s letošním strojírenským veletrhem se jako každý sudý rok konají specializované veletrhy IMT, PLASTEX, FOND-EX, WELDING a PROFINTECH.

V roce 2020 musel být strojírenský veletrh kvůli pandemii nemoci covid-19 zrušen. Loňský ročník koronavirus odsunul na listopad a za pět dní ho navštívilo 35 tisíc lidí, což byla méně než polovina obvyklé návštěvnosti. Letos se očekává návštěvnost okolo padesáti tisíc lidí.