Zemědělcům chybí peníze na krmivo, ministerstvo připravilo dotační program

Čeští farmáři bojují s rostoucími cenami krmiv. Podle dat ministerstva zemědělství podražila potrava zvířat oproti loňsku o dvacet procent. Zemědělci si navíc stěžují i na problémy, které jim způsobuje energetická inflace, řadě farmářů vzrostly zálohy na elektřinu až sedminásobně. Resort zemědělství chystá dotační programy.

S rostoucími cenami krmiva kozí a ovčí farma z moravskoslezského Krmelína Bon Lait bojuje už od podzimu loňského roku. Během tří ročních období se tak ceny potravy pro její zvířata zvýšily skoro o polovinu.

Přestože krmivo zemědělci nakupují levněji přímo od největších evropských výrobců, náklady na provoz vzrostly o bezmála čtyřicet procent. Farmáři teď proto šetří, kde se dá. „Byly zastaveny veškeré investice a opravy, všechny dostupné peníze budou využity k zaplacení ztráty. Pro podniky se slabším ekonomickým zázemím je toto likvidační, a to v řádu měsíců,“ tvrdí Lukáš Hlubek z farmy Bon Lait.

Naopak majitelé písecké Farmy Struhy si krmivo pro zvířata pěstují a poté i vyrábí sami. I přesto už ale všeobecné zdražování pociťují, podepisuje se hlavně na položkách jako hygiena nebo energie. O čtvrtinu víc než před rokem teď ale platí také za naftu, o třetinu pak podražily obaly na krmivo. Podle provozovatele farmy Aleše Kojetína je třeba se situaci přizpůsobit. „Zdražili jsme o patnáct procent a počítáme se ztrátou,“ tvrdí.

O patnáct procent už na jaře zdražila mléčné výrobky, které dodává českým e-shopům, i farma Růžová z Českého Švýcarska. Reakce, která na změnu cenové strategie přišla, ale majitele překvapila. „E-shopy snížily odběry mléčných produktů z naší farmy o čtvrtinu,“ popisuje farmář Martin Honza. Aby zemědělci z Růžové ušetřili, snížili krávám krmné dávky.

Dotace na krmivo i energie

Podle dat ministerstva zemědělství meziročně vzrostly ceny krmiv o dvacet procent, nejvíc zdražil chov slepic, kuřat nebo prasat. Samotné ceny krmiva přitom podle Zemědělského svazu České republiky tvoří až tři čtvrtiny veškerých nákladů farem. Ty navíc značně zvyšují i rostoucí ceny energií.

„Elektrická energie je potřeba při zajištění hygieny. Navíc moderní stáje jsou silně závislé právě na elektrické energii, protože se stará o udržení vhodného klimatu. Zde je nárůst nákladů i sedminásobný,“ vypočítává mluvčí Zemědělského svazu Vladimír Pýcha.

Na pomoc se zvládáním inflace připravilo ministerstvo zemědělství dotační programy. „Pro zemědělce, kteří jsou nejvíce zasaženi narušením trhu kvůli válce na Ukrajině, drahým energiím a dopadům pandemie covidu-19, jsme připravili finanční podporu,“ říká Vojtěch Bílý z resortu zemědělství.

Podpora v celkovém objemu 832 milionů korun je určena pro chovatele prasat, masných kuřat, dojných krav a také pro pěstitele jablek a brambor.