V souvislosti s požárem jednáme o zapojení letadel ze Španělska nebo Švédska, uvedl unijní koordinátor

UK: Boj s živly po celé Evropě (zdroj: ČT24)

Italská letadla, která pomáhala s požárem v Českém Švýcarsku, ale musela se vrátit, by mohly nahradit obdobně vybavené letouny ze Španělska nebo Švédska. Koordinátor naléhavé pomoci Marcin Pater ze Střediska pro koordinaci odezvy na mimořádné události při Evropské unii potvrdil, že se o jejich zapojení jedná. V pořadu Události, komentáře také uvedl, že systém mezinárodní pomoci podle něj v případě požáru zafungoval.

Koordinátor Pater, jehož funkce spadá pod orgán Evropské komise, uvedl, že letošní sezona je výjimečná kvůli obrovské míře lesních požárů. Unie proto nyní intenzivně využívá pro všechny členské země mechanismus, který dostupné zdroje rozděluje.

„Naší rolí je, že ta letadla by měla být k dispozici co nejrychleji. Pokud ale dojde k tolika incidentům zároveň, je to těžké a musíme rozdělit zdroje. Ale děláme, co můžeme, abychom nahradili italská letadla buď španělskými, nebo švédskými,“ upřesnil. Ve čtvrtek totiž musela místo požáru v Českém Švýcarsku nečekaně opustit italská letadla, která s hašením od rána pomáhala. Důvodem byla akutní situace na Apeninském poloostrově. 

O další mezinárodní pomoci pro české hasiče nyní koordinátor stále jedná. Systém mezinárodní pomoci podle něj závisí na poskytnutí techniky členských zemí, kterou EU spolufinancuje na základě principu solidarity. Evropská komise podle Patera zároveň avizovala, že kvůli horšící se klimatické situaci a většímu riziku požárů letos zakoupí dvanáct dalších letadel s kapacitou vody na zastavení ohně v neprostupných místech. 

Kvůli požáru v Českém Švýcarsku Evropská komise rovněž aktivovala satelity. „Využíváme je pro mapy, které sdílíme. Z Německa přišla žádost, protože požár je přeshraniční,“ dodal.