Není možné, aby v hlavním městě nebylo centrum pro uprchlíky. Když to zvládnou kraje, musí to zvládnout i Praha, říká Grolich

Interview ČT24 - Jan Grolich (zdroj: ČT24)

Podle jihomoravského hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) není možné uzavřít pražské asistenční centrum pro uprchlíky z Ukrajiny, což vedení hlavního města plánuje fakticky od čtvrtka. „Nerozumím pražskému primátorovi Hřibovi,“ řekl Grolich v Interview ČT24. O situaci romských uprchlíků v Brně, kteří živoří v nuzných podmínkách ve stanech u autobusového nádraží, říká, že „jsou fakticky v režimu bezdomovců a o bezdomovce se nestará kraj.“

Jan Grolich kritizuje pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) za jeho rozhodnutí uzavřít centrum pro pomoc ukrajinským uprchlíkům. „Je to nesystémové řešení a není možné, aby byla zavírána asistenční centra, která jsou nejvytíženější,“ myslí si. Podle něj jde od Hřiba o nátlak. 

Stížnosti pražského magistrátu, že v Praze je až čtyřikrát více uprchlíků na tisíc obyvatel než v jiných krajích a nefunguje koordinovaný systém přesunu do jiných, méně vytížených oblastí, Grolich odmítá jako neopodstatněné. 

Podle něj se naopak jiné kraje starají o více uprchlíků než Praha. „My jsme procentuálně ubytovali výrazně více lidí než Praha, a ostatní kraje také ubytovávají více než Praha. Praha jich ubytovává řádově deset procent, my dvacet procent, a jsou kraje, které ubytovávají až třicet procent těch, kteří přišli a zaregistrovali se,“ tvrdí.

Praha to musí zvládnout jako kraje

V rozhovoru Grolich řekl, že sice neexistují žádné analýzy, které by ukazovaly, kolik reálně zůstává uprchlíků v místech, kde se registrovali, je ale podle něj velká pravděpodobnost, že ne všichni lidé, kteří se v Praze zaregistrovali, v ní zůstávají. 

„Myslím, že když to zvládají ostatní kraje, tak to musí zvládat i Praha,“ říká Grolich. „Nemáme a dlouho nebudeme mít konkrétní data, kolik z těch devadesáti tisíc zaregistrovaných v Praze reálně je, kolik se vrátilo do krajů, kolik se posunulo dál do jiných států. V Praze je velká koncentrace, ale to neznamená, že tam ti lidé reálně žijí,“ vysvětluje svůj postoj. 

Podle jeho názoru by se měl primátor Hřib dohodnout s hejtmany ostatních krajů o tom, zda mají ubytovací kapacity pro uprchlíky registrované v Praze, a jsou ochotni je nabídnout. „To se neděje,“ tvrdí Grolich. „Nebo o těchto debatách já vůbec nevím,“ dodává. 

Podle jihomoravského hejtmana se nemůže stát, aby v Praze nebylo asistenční centrum. „Buď ta jednání mezi ministerstvem, ústředním krizovým štábem a Prahou dopadnou tak, že se bude provozovat dál ve stejném režimu, nebo předpokládám, že to asistenční centrum někdo převezme a bude ho provozovat dál. Myslím si, že je nesystematické, aby tam, kam přichází nejvíce lidí, nebylo asistenční centrum.“

Romští uprchlíci jsou fakticky bezdomovci

Hejtman se byl osobně podívat na kontroverzní stanový tábor pro romské ukrajinské uprchlíky v Brně, který vznikl nedaleko autobusového nádraží u hotelu Grand. Dobrovolníci z iniciativy Grand uvádějí, že uprchlíci zůstali bez jídla, léků, základních hygienických potřeb, že do stanů bez podlážek v dešti zatéká a město nezajistilo podmínky pro převaření vody z cisteren. Přitom jde o uprchlíky, kteří mají v Česku stejný nárok na ochranu, jako všichni občané Ukrajiny. 

Jihomoravský hejtman ale tvrdí, že devadesát procent těchto lidí do Česka přijelo jen kvůli sociálním dávkám. „To jsou lidé, kteří prošli asistenčním centrem, dostali vízum, dostali nabídnuté ubytování, dostali sociální dávku, odjeli neznámo kam a teď se po měsíci případně po dvou vrací,“ říká hejtman. Podle něj chtějí zůstat v Brně jen několik dní a po poskytnutí dávky zase odjet.

Podle tvrzení brněnských dobrovolníků ale bylo původně nabídnuté ubytování nevyhovující a Romové neměli informace o tom, že pokud ho nevyužijí, nebudou mít nárok na další.

Grolich řekl, že nyní Jihomoravský kraj tyto lidi vnímá jako bezdomovce. „Formálně to je tak, že tito lidé, vzhledem k tomu, že mají všechno vyřízené, pobírají tu ochranu, tak jsou fakticky v režimu bezdomovců. A o bezdomovce se nestará kraj, o bezdomovce by se měli starat pracovníci daného města.“

Ujistil ale, že si dokáže pro romské uprchlíky představit lepší podmínky a Brnu nabídl spolupráci. „Pokud vyčlení nějaký pozemek, jsme schopni poskytnout pomoc. Tak, jak jsme postavili stanové městečko, které jsme potřebovali pro účely našeho asistenčního centra, tak jsme schopni jim to know how předat a podílet se na úhradě sociálních služeb, které je potřeba poskytovat. Toto jsme Brnu nabídli. Zda to využije, je na něm,“ uzavřel Grolich.