Median: Volby by v květnu vyhrálo ANO, ze sněmovny by zřejmě vypadli lidovci a TOP 09

Volby do Poslanecké sněmovny by v květnu podle průzkumu agentury Median vyhrálo ANO se ziskem 28,5 procenta hlasů. Pro druhou ODS by hlasovalo 16,5 procenta voličů a třetí SPD by získala 11,5 procenta hlasů. Do dolní komory by se dostali ještě Piráti, hnutí STAN a oproti říjnovým volbám i ČSSD. Vyplývá to z dat aktuálního volebního modelu agentury Median, která však do průzkumu nezahrnula volební koalice z minulých sněmovních voleb.

Podle modelu by se do sněmovny v květnu zřejmě nedostaly vládní strany KDU-ČSL a TOP 09, které na podzim kandidovaly s ODS v koalici SPOLU. Volilo by je shodně 4,5 procenta lidí, pětiprocentní hranice nutná pro vstup do sněmovny v tomto případě nicméně spadá do mantinelů statistické chyby.

Ta u malých stran činí 0,5 procentního bodu a sám Median upozorňuje, že u menších koaličních stran nelze spolehlivě určit, zda by se jejich podpora pohybovala nad hranicí, nebo pod ní. 

Pozice stran ve druhé volební koalici Pirátů se STAN, která na konci minulého roku vytvořila vládu se SPOLU, jsou téměř vyrovnané. Piráti by nyní získali devět procent hlasů, STAN o půl procentního bodu méně. 

Návrat ČSSD nad pět procent, propad menších stran

Průzkum Medianu zahrnoval jen samotné strany, ne koalice z loňských voleb. „Prostým součtem by strany tvořící koalici SPOLU měly podporu 25,5 procenta respondentů, v případě koalice Pirátů a STAN by to bylo 17,5 procenta. Strany vládní koalice by tak prostým součtem měly podporu 43 procenta,“ uvedli autoři volebního modelu.

Podle volebního modelu Medianu z března by koalici SPOLU volilo 26,5 procenta lidí, Piráti se STAN měli tehdy jako společně kandidující uskupení 16,5 procenta hlasů. ANO si v průzkumu od března polepšilo o jeden procentní bod a SPD posílilo o 1,5 procentního bodu.

Do sněmovny by se oproti loňským volbám podle průzkumu dostala ČSSD, jejíž podpora se drží těsně nad hranicí pěti procent. KSČM, která se v minulých volbách do dolní komory rovněž nedostala, dál ztrácí. Nyní by komunisté získali tři procenta hlasů, stejně jako hnutí Přísaha. Pro Trikolóru by hlasovalo 2,5 procenta voličů.

Voleb do Poslanecké sněmovny by se v květnu určitě zúčastnilo 61,5 procenta dotázaných, dalších 14 procent účast zvažuje. Volební účast ve sněmovních volbách loni v říjnu byla 65,43 procenta.