Místo elektronického náramku osobní návštěvy. Lidi v domácím vězení musejí kontrolovat úředníci

Události: Systém domácího vězení se musí obejít bez elektronických náramků (zdroj: ČT24)

Už půl roku musí systém domácího vězení fungovat bez elektronických náramků. Probační úředníci teď odsouzené kontrolují namátkově – minimálně čtyřikrát měsíčně. To jim brání v jiné práci. Soutěžení dodavatele nových náramků by mělo začít do konce roku.

V minulosti fungovalo v Česku domácí vězení bez elektronického monitoringu osm let kvůli neúspěšným soutěžím na dodavatele náramků. Bez osobních návštěv odsouzených se ale probační úředníci nakonec obešli jen tři roky. Od loňského listopadu se k fyzickým kontrolám museli vrátit.

„Děláme třeba i opakované kontroly v daném dni, v daném večeru, takže ten odsouzený si nemůže být jistý, že ho v té době, kdy má být doma, zkontrolujeme pouze jednou. Anebo třikrát během hodiny,“ popisuje krajský vedoucí Probační a mediační služby v Ústí nad Labem Jan Odvárka.

Osobní návštěvy zdržují od práce

Kontroly probační úředníky zatěžují a zdržují od systematické práce třeba s podmíněně propuštěnými. Navíc namátkové návštěvy nedávají tak včasná a přesná data jako náramky,
u kterých probační služba hned věděla, kde a jak dlouho vězeň byl. Porušení nařízeného režimu úředníci hlásí soudu.

„Je stanovován i náhradní trest, který spočívá v odnětí svobody. Ale samozřejmě máme i možnosti méně zásadní – můžeme prodloužit délku toho domácího vězení, můžeme stanovit ještě dohled probačního úředníka,“ vysvětluje soudce Dalibor Zecha, co čeká na ty, kteří nařízený režim nedodržují.

Po spuštění monitorovacího systému posílali soudci do domácího vězení rekordní počty lidí – až dvě stě padesát ročně. Loni, kdy náramky postupně končily, to bylo skoro o polovinu méně.

Nejčastěji to bylo za maření úředního rozhodnutí, neplacení alimentů a krádeže. Systém dodávala izraelská firma SuperCom. Ministerstvo spravedlnosti si ale stěžovalo, že náramky nechodí včas a jsou s nimi problémy. A požaduje po firmě přes třicet milionů.

SuperCom naopak tvrdí, že podmínky smlouvy porušoval český stát. „Přesto jsme nadále plnili dohodnuté podmínky a dělali vše, co bylo v našich silách,“ uvedl před časem předseda představenstva SuperComu Arie Trabelsi.

Vybere se nový dodavatel

Probační služba teď připravuje technické podklady pro výběr nového dodavatele. „Čím dřív budeme mít elektronický monitoring k dispozici, tak budeme samozřejmě raději. Ale na druhou stranu není potřeba, aby se něco uspěchalo tím způsobem, že se pak vybere někdo, kdo nebude dobře fungovat,“ zmiňuje mluvčí služby Martin Bačkovský.

Nový systém by měl začít kontrolovat vězně v druhé polovině roku 2023.