Kabinet finalizuje pomoc samoživitelkám, řekl Jurečka. S odboráři z úřadů práce se sejde v úterý

Hostem Interview ČT24 byl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) (zdroj: ČT24)

Vláda chystá kvůli vysoké inflaci novou pomoc pro samoživitelky. Parametry podpory nyní finalizuje, řekl v Interview ČT24 ministr práce a sociálních věcí a předseda lidovců Marian Jurečka. Konkrétní podobu zatím představit nechtěl. Šéf resortu bude také v úterý jednat s odboráři z úřadů práce. Ti požadují navýšení výdělků ještě v letošním roce.

„V příštích dnech chceme parametricky dotáhnout pomoc, kterou bychom směřovali na rodiče, samoživitelky a samoživitele. Pomoc, která by byla adresována na jejich děti,“ řekl Jurečka s tím, že se jedná o velmi zranitelnou skupinu obyvatel.

O konkrétní podobě pomoci ale zatím mluvit nechtěl. „Nyní ještě finalizujeme podobu – jestli využijeme v nějaké podobě například institut slevy na děti nebo to upravíme nějakým jiným způsobem,“ přiblížil. Další variantou je podle něj vyplacení prostředků přímo. „Ať už jednorázově nebo v nějakých opakovaných výplatách,“ dodal.

Ať už bude krok jakýkoliv, vláda podle něj bude vývoj situace dále sledovat a reagovat na něj. Za důležité považuje zvážit i to, přes jakou instituci bude pomoc cílena. „Z hlediska jejich současného personálního zatížení, kapacity IT systémů a podobně,“ vysvětlil.

Pomoc ve výši 74 miliard

Jurečka také řekl, že od začátku roku potřebným zamířilo nebo je nasměřováno 74 miliard korun. „Počítáme ještě s další mimořádnou valorizací důchodů na podzim, což bude zhruba šest až devět miliard korun,“ vyčíslil.

Za první kvartál ale dle výpočtů ČT potřební ke konci dubna získali na 15 miliard korun. Jurečka reagoval, že peníze budou směřovat ještě v průběhu letošního roku. „Lidé nemají výdaje jeden měsíc – potřebují pomoc ve všech příštích. Minimálně tohoto roku, s velkou pravděpodobností i toho příštího,“ řekl.

Platy na úřadech práce

Více peněz nyní požadují odboráři z úřadů práce. Jurečka v minulém týdnu řekl, že na jejich požadavek nelze nyní přistoupit a navýšit platy pouze této skupině. Slíbil ale zároveň další jednání. Připomněl, že už v lednu slíbil zvýšení finančních prostředků na odměny. Podle něj v prvním kvartále roku 2021 bylo na mimořádných odměnách těmto úředníkům vyplaceno asi 52 milionů korun, zatímco za letošní první kvartál činily 120 milionů.

„Také jsem slíbil, že v pololetí budeme obecně jednat o případném zvýšení platů ve veřejné sféře, o zvýšení a úpravě tabulek a tarifů, které jsou dlouhodobě špatně nastaveny u pracovníků úřadu práce,“ uvedl. Dodal, že poslední zmíněný problém je schopen vyřešit k prvnímu lednu příštího roku. Intenzivně se podle něj už nyní pracuje na digitalizaci. „To budeme dělat velmi intenzivně v průběhu letošního roku,“ dodal.

Podle odborů byl průměrný plat na služební místo v úřadu práce ve srovnání s platem na ministerstvech a ostatních úřadech loni nižší. Odboráři uvádí, že mladí zaměstnanci dokonce nastupují za osmnáct nebo devatenáct tisíc korun hrubého. Jurečka situaci z minulého roku považuje za zodpovědnost minulého kabinetu ANO a ČSSD.

Odbory úřadů práce se chystají od 1. května vyhlásit stávkovou pohotovost. Jurečka se s nimi chce sejít v úterý. Plánuje jim potvrdit, že platí mimořádné odměny v průběhu letošního roku „Tak, jak jsme je udělali za první kvartál. Počítám s tím, že odměníme nasazení a práci, kterou lidé na přepážkách odvádějí,“ řekl.

Zopakovat jim chce také to, že stát v pololetí bude s novelizací zákona o státním rozpočtu jednat o úpravě odměňování všech lidí ve veřejné sféře. Není podle něj možné „vyseknout“ jen jednu skupinu. „Musím se na to dívat optikou mnoha dalších profesí, které jsou také v posledních dnech a týdnech extrémně zatížené,“ zdůvodnil. 

Lidé na úřadech práce jsou přetížení i kvůli pomoci uprchlíkům z Ukrajiny. Jurečka potvrdil, že tento týden začne stát vyplácet solidární příspěvek pro lidi, kteří běžence ubytovávají. „Mám informaci k dnešnímu dni (pondělku), že jsou připraveny k výplatě první dva tisíce žádostí a v průběhu příštího týdne budou nastupovat další,“ sdělil.