Kritika pravoslavné církve v Česku. Někteří duchovní žádají, aby její vedení odsoudilo ruskou agresi

Události ČT: Duchovní kritizují vedení pravoslavné církve v Česku (zdroj: ČT24)

Někteří duchovní pravoslavné církve kritizují její české vedení. Vadí jim, že se důrazně nedistancovalo od ruské agrese na Ukrajině. Výtky zaznívají i na adresu arcibiskupa a jeho tajemníka, kteří figurují v seznamech Státní bezpečnosti (StB) a mají vazby na Moskvu. Poukazují také na podezřelé hospodaření pravoslavné církve v Česku, jako příklad uvádějí zchátralý zámek v obci Brnky.

Vedení pravoslavné církve v Česku se zatím veřejně nedistancovalo od té moskevské, která podporuje válku na Ukrajině. Pravoslavný duchovní a církevní právník Eugen Freimann tvrdí, že lidé ve vedení církve studovali v Moskvě, jsou tamní církví řízení a mají tam kontakty.  

Kritiků se ČT ozvalo víc, část z nich se ale bojí vystoupit veřejně. Vadí jim arcibiskup Michal Dandár vedený na seznamu spolupracovníků StB nebo jeho tajemník Igor Střelec. Ten před listopadem 1989 studoval v Moskvě, zároveň pracoval v StB na oddělení špionáže. Postup Ruska na Ukrajině komentovat nechce. „Můj názor není podstatný. Nebudeme se tedy k tomu nyní vyjadřovat,“ sdělil.  

Střelec dříve podnikal společně se sankcionovaným ruským politikem Chizrim Abakarovem. V církvi se zabývá hospodařením, což řada duchovních kritizuje. Příkladem je nákup zchátralého zámku v obci Brnky, který pravoslavná církev koupila na konci roku 2019 za deset milionů korun. Objekt i dnes zůstává ruinou. „Celý postup převodu na církev je nenormální, bylo tam porušeno všechno, co existuje v církevním právu,“ uvedl Freimann.

Arcibiskup nákup zámku hájí

Arcibiskup Dandár pro server Seznam Zprávy, který na prodej už dříve upozornil, ale transakci hájil. „Já jsem rozhodl a hotovo. Mám na to právo. Máme církevní předpisy, kde na to mám právo,“ uvedl.  

Na objektu navíc ještě vázne zástava sto milionů korun ve prospěch zahraniční firmy. „Podle zprávy právníka by ta zástava měla být stažena dolů,“ uvedl teplický duchovní a spolupracovník arcibiskupa Tomáš Jarolím.

Právě on z nákupu profitoval. Občanské sdružení, jehož byl členem, nejprve objekt dostalo za jednu korunu, následně ho prodalo církvi za deset milionů. „Určitě jsem na tom profitoval tím, že jsem byl jedním ze tří členů zapsaného spolku. A zisk jsem dal do občanského sdružení,“ komentoval Jarolím.  

„Celá ta záležitost mi připadá, jako by se tahaly restituční peníze, které dostává pravoslavná česká církev od státu,“ komentoval Freimann. Samotný arcibiskup se k problému nevyjádřil, ČT se ho nepodařilo kontaktovat.

Duchovní Freimann dodal, že už v roce 1996 upozorňoval, že se z církve vytváří takzvaná měkká síla. „Program KGB vypracovaný v Rusku na ovlivňování věřících.“ 

Současný arcibiskup Michal Dandár působil od roku 2000 čtyři roky v pravoslavné církvi v Moskvě, arcibiskupem pro Česko se stal na konci roku 2014.