Kraje vytipovaly místa na případné stanové tábory pro uprchlíky. O pomoci Ukrajincům jednaly s vládou

Ministerstvo obrany zvažuje vybudování armádních stanových městeček pro uprchlíky. V Otázkách Václava Moravce to řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Do každého by se vešlo kolem čtyř set lidí. Některé regiony už mají podle předsedy Asociace krajů Martina Kuby (ODS) vytipované lokality, kde by mohla městečka vzniknout. Hejtmani večer jednali o situaci s ministry. Premiér Petr Fiala (ODS) míní, že současná uprchlická vlna z Ukrajiny do České republiky je největší po druhé světové válce.

O lokalitách pro uprchlické tábory pozdě odpoledne a večer zástupci krajů jednali s vládou. Podle Kuby je nutné, aby místa, kde by případně stanové tábory vznikly, měla vazbu na infrastrukturu, aby děti mohly docházet do škol a uprchlíci se mohli zapojit do běžného života. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) po schůzce uvedl, že kraje v pondělí odevzdají vládě písemně aktuální požadavky pro vyrovnání se s uprchlickou krizí.

S vládou hejtmani řešili také dlouhodobou strategii a to, jak je možné do ubytování běženců více zapojit soukromý sektor. Podle šéfa Asociace krajů má řada hejtmanů problémy sehnat soukromé ubytování za vládou stanovené úhrady. Kabinet vymezil úhradu na 180 korun za noc za dospělého a 90 korun za dítě. Částka by podle Kuby měla být taková, aby motivovala soukromý sektor k tomu, aby se zapojil.

Ministryně obrany Černochová během dne připustila, že by vláda mohla úhradu navýšit. Vláda nakonec jednala s hejtmany o třech kategoriích ubytování uprchlíků – nouzovém přístřeší do třiceti dnů, nouzovém ubytování do tří měsíců a ubytování v rodinách.

„Pro nouzové přístřeší do třiceti dnů by byl státní příspěvek 180 korun i se stravou, pro nouzové ubytování do tří měsíců 180 korun bez zahrnutí stravy,“ řekl po jednání pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) s tím, že ve druhé kategorii považuje výši příspěvku za nízkou.

Pro třetí kategorii – ubytování v rodinách – považuje Hřib za nutné, aby byl příspěvek dostatečně motivační. „Tady jsem zaznamenal, že průzkumy hovoří o 4000 korunách na osobu za měsíc. Pevně doufám, že to bude racionálně stanovená částka, která bude motivovat k tomu ubytování poskytnout,“ zmínil. Po schůzce také řekl, že chce, aby v uprchlických asistenčních centrech nadále platila povinnost nosit respirátory. 

Česko kvůli nedostatku ubytovacích kapacit státu v sobotu prostřednictvím mechanismu civilní ochrany EU požádalo o pětadvacet modulárních základen. Podle zástupců vlády Unie návrh schválila a měly by dorazit během dvou týdnů.

Otázky Václava Moravce: Diskuse Jany Černochové, Lubomíra Metnara a Martina Kuby (zdroj: ČT24)

Generální ředitel Hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček uvedl, že by s moduly pro celkem 50 tisíc osob měla do Česka přijet i obsluha uprchlických táborů.

Obrana by podle Černochové mohla pro uprchlíky vybudovat armádní stanová městečka. Bude o tom jednat s ministrem vnitra. 

Vlček v pořadu CNN Prima News upřesnil, že nouzové ubytování chystá stát ve třech vlnách, první by byla pro 50 tisíc uprchlíků, třetí až pro 150 tisíc. Zopakoval, že nejvyššímu tlaku čelí Praha, kde už jsou uprchlíci ubytováváni v tělocvičnách, v Brně bude první tělocvična otevřena pro lidi z Ukrajiny na začátku dalšího týdne.  

Chceme se vyhnout přeposílání uprchlíků z Česka dál do EU, řekl Fiala

Premiér Fiala by se chtěl vyhnout přeposílání uprchlíků, kteří přišli do Česka z Ukrajiny napadené Ruskem, do dalších zemí EU. V diskusním pořadu CNN Prima News připomenul, že Česko odmítalo v roce 2015 kvóty přerozdělování i s tím, že relokace mají lidský rozměr, kdy jsou uprchlíci posíláni někam, kam nechtějí.

V pořadu zmínil, že s následky války na Ukrajině se Česko bude potýkat měsíce a možná roky. Uprchlická vlna, která dosud do Česka přivedla zhruba 200 tisíc Ukrajinců, z toho většinou žen a dětí, je podle něj největší po druhé světové válce.

Zdůraznil, že Česko v současném počtu příchozích vyčerpalo přirozenou absorpční schopnost, která se počítá jako zhruba dvě procenta populace země. V diskusi s hejtmany proto vláda probere možnosti zvýšení kapacit krajů, obcí, včetně úvah o navýšení příspěvků na ubytování uprchlíků.

„Musíme, bohužel, uvažovat i o výstavbě provizorních ubytování,“ konstatoval Fiala. Důležitá bude podle něj finanční pomoc v podobě dotačních programů EU, které bude Brusel upravovat.

Pražské centrum už odbavilo přes 30 tisíc lidí

Pražské asistenční centrum pro pomoc ukrajinským uprchlíkům odbavilo v sobotu 2768 lidí, zhruba stejně jako v pátek. K odbavení do jiných krajů bylo převezeno 188 žadatelů. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu se na středisko v pražském Kongresovém centru, které je společné pro hlavní město a Středočeský kraj, podle hasičů obrátilo už 30 625 lidí.

Pražský primátor v sobotu upozornil na to, že celkový počet příchozích z Ukrajiny v Praze je vyšší než počet lidí odbavených v asistenčním centru. Uprchlíky totiž odbavují i další pracoviště odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra. Ne všichni příchozí se navíc registrují ihned.