Češi vybrali pro Ukrajinu více než miliardu. Velvyslanec poděkoval za peníze na zbraně

Česká pomoc ukrajinským rodinám (zdroj: ČT24)

České humanitární organizace vybraly ve sbírkách na pomoc Ukrajině částku vysoce převyšující miliardu korun, denně přibývají další desítky milionů. Do sbírky přímo na podporu ukrajinské armády poslali lidé, firmy a organizace od soboty 316 milionů korun. V českých městech také začala fungovat asistenční centra pro ukrajinské uprchlíky. Všechny pobočky úřadu práce v republice navíc zřídí speciální přepážku pro lidi z Ukrajiny. Příchozí budou moci získat jakékoliv volné místo, nejen to pro cizince.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

Každým dnem na sbírkových kontech přibývají další desítky milionů korun, což ze sbírek na pomoc Ukrajině dělá jedny z nejúspěšnějších akcí tohoto druhu v historii České republiky. Rekordem zatím bylo 1,3 miliardy korun vybraných po loňském tornádu na Moravě.

Ve sbírce SOS Ukrajina organizace Člověk v tísni se ke středečnímu ránu vybralo zhruba 920 milionů korun, vyplývá z údajů na webu organizace. Společnost ve spolupráci s dopravci zahájila humanitární vlakový most mezi Českem a Ukrajinou. První vlak s humanitární pomocí vyrazil na Ukrajinu v úterý večer.

Na účtu Charity ČR na pomoc Ukrajině bylo ve středu ráno 62 milionů korun, uvedla mluvčí Charity Simona Cigánková. Peníze prostřednictvím partnerské ukrajinské Charity pomohou zajistit lidem postiženým válkou základní potřeby, jakými jsou voda, potraviny, hygienické potřeby či přístřeší. 

Příspěvek ambasádě na nákup zbraní

Zhruba 316 milionů korun už lidé poslali také na sbírku ukrajinského velvyslanectví v Praze, jejímž cílem je podpora armády země vzdorující ruské invazi. Ukrajinský velvyslanec uvedl, že ambasáda vojenský materiál nakupuje od českých zbrojařů, během středy se chystá koupit další. Podrobnosti o sbírce a číslo účtu, kam je možné zasílat peníze v českých korunách, eurech a dolarech, najdou zájemci na webu ambasády.

„Jsme přesvědčeni, že se nám podaří ubránit naši zem před ruským agresorem, ale je otázka, jaká bude cena, zaplacena lidskými životy,“ řekl velvyslanec. Dodal, že aby lidských obětí bylo co nejméně, potřebuje Ukrajina pomoc Západu.

Ukrajinský velvyslanec Perebyjnis ke sbírce na podporu ukrajinské armády (zdroj: ČT24)

Velvyslanec apeloval na to, aby nad Ukrajinou byla zřízena bezletová zóna. Hlavním nebezpečím pro Ukrajinu jsou podle něj útoky ruského letectva. Ukrajina se proto podle něj snaží získat další letadla. 

„Svět může v přímém přenosu pozorovat vyhlazování civilního obyvatelstva,“ řekl Perebyjnis. Konflikt označil za genocidní. Velvyslanec také řekl, že česká vláda dělá vše, co je možné. Poděkoval jak vládě, tak neziskovým organizacím a všem lidem, kteří pomáhají. Solidarita ze strany Čechů je podle něj obrovská.  

Velvyslanec ale také upozornil, že některé přechody na polsko-ukrajinské a slovensko-ukrajinské hranici jsou zahlcené malými autobusy, které přivážejí humanitární pomoc. Poprosil proto dárce, aby pomoc předávali na velká sběrná místa, odkud se dodávky vozí na Ukrajinu organizovaně.

Ministerstvo zdravotnictví také varovalo před individuálním dovozem léků na Ukrajinu. Podmínky skladování je totiž mohou znehodnotit. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) odpoledne na Twitteru občany vyzval, aby na léky pro Ukrajinu přispěli finančně.

Podle ukrajinského velvyslance také není nyní nutné posílat hračky a oblečení, potřeba jsou spíše léky či pohonné hmoty. O dodávce pohonných hmot podle něj jedná velvyslanectví s českým státem. 

Kam posílat peníze na pomoc

Peníze na pomoc Ukrajině mohou lidé posílat buď rovnou na sbírkové účty humanitárních organizací, nebo využít portál na webu Darujme.cz. Tam najdou odkazy na sbírky 33 organizací. Přes tento portál, který provozuje Nadace Via, už lidé podle úterních údajů poslali přes 220 milionů korun, nejvyšší dar činil 500 tisíc korun.

Všechny hlavní nevládní organizace, které pracují s uprchlíky v Česku, společně vytvořily centrální místo koordinace pomoci pro současnou krizi na Ukrajině, a to na webu pomahejukrajine.cz.

Všechny pobočky úřadu práce zřídí přepážky pro lidi z Ukrajiny

Všechny pobočky úřadu práce v republice zřídí speciální přepážku pro lidi z Ukrajiny. Pracovníci poradí s případným vyřízením dávek i hledáním volných míst. Úředníci nebudou zkoumat, zda jsou volné pozice pro cizince, lidé z Ukrajiny tak budou moci vybírat ze všech nabídek, řekla mluvčí generálního ředitelství úřadu práce Kateřina Beránková.

Na konci ledna evidovaly úřady práce 351 700 volných míst. Tři čtvrtiny z nich byly pro lidi se základním či nízkým vzděláním. Zhruba 72 procent pozic se nedařilo obsadit zájemci z ČR či EU, mohli se na ně tedy přijímat lidi z neunijních zemí.

„Příchozí budou moci nastoupit na všechna místa. Pracovní povolení se vydá i bez toho, aby se zkoumal trh práce,“ řekla Beránková. Podle ní příchozí dostanou nabídky zaměstnání v daném regionu, která budou v blízkosti jejich ubytování.

Do Česka míří z Ukrajiny zatím hlavně ženy s dětmi. Beránková zmínila, že vysoká šance na případné uplatnění může být i ve zdravotnictví a v sociálních službách. 

Pražské centrum odbavilo asi dvě stě uprchlíků

Asistenční centrum pro ukrajinské uprchlíky v ústřední budově Městské knihovny na Mariánském náměstí v Praze odbavilo v úterý v první den svého provozu zhruba dvě stovky lidí. Úředníci poskytli uprchlíkům základní pomoc zejména s vyřízením dokumentů. Už od středy by uprchlíci mohli mít rovněž možnost zažádat o mimořádnou okamžitou pomoc.  

Ve středu dopoledne zájem o služby stoupá, oznámil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Centrum funguje společně pro Prahu a Středočeský kraj. V obou krajích se podle informací ministerstva vnitra nachází polovina všech Ukrajinců, kteří se v Česku nyní zdržují. 

„V asistenčním centru jsme v úterý neřešili vyloženě nějaké speciální potřeby, standardně jsme poskytli všem pomoc a příchozí Ukrajinci si prošli na jednom místě celým 'kolečkem', jehož výsledkem je zajištění ubytování a zlegalizování pobytu v ČR,“ uvedl Hofman.

Pomoc s ubytováním potřebovalo podle vedení města asi dvacet procent příchozích, zbylí ho mají zajištěné u známých či jiných dobrovolníků. V příštích dnech by ale jejich počet měl výrazně narůst. 

Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) by se také mělo asistenční centrum přesunout do prostor Kongresového centra. 

Uprchlíci z Ukrajiny budou moci ve středních Čechách využít od čtvrtka také další asistenční centrum v Kutné Hoře v Galerii Středočeského kraje GASK.

„Vzhledem k tomu, že aktuální asistenční centrum je přetížené a že uprchlíci zamíří do Česka za svými kontakty, které mají díky koncentraci pracovníků v průmyslu ve velkém ve Středočeském kraji, rozhodli jsme se co nejdříve zřídit další asistenční centra,“ zdůvodnila hejtmanka Petra Pecková (STAN). Po Kutné Hoře kraj plánuje zřídit další centrum pomoci v Mladé Boleslavi.

Asistenční centra pro ukrajinské uprchlíky (zdroj: ČT24)

Ve středu otevřelo také centrum v Brně

Také v Brně na výstavišti otevřelo ve středu asistenční centrum pro uprchlíky z Ukrajiny. V prvních dvou hodinách do něj přišly stovky lidí. Odhady potvrdil ředitel jihomoravské policie Leoš Tržil. Podle hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) se příchozí na výstavišti mohou zaregistrovat u cizinecké policie, což je potřeba splnit do tří dnů od příchodu do Česka, mohou si na místě vyřídit víza i s pojištěním, zaevidovat se na úřadu práce a vyřídit si ubytování. V pavilonu B budou i postele pro odpočinek nebo dětský koutek. Český červený kříž zajistí stravování a případné ošetření.

Podle Grolicha už do centra přišli první lidé. „Mohou si vyřídit registraci u cizinecké policie, víza u odboru migrační politiky. Znamená to, že mají automaticky zdravotní pojištění. Je tu možnost registrace u úřadu práce, zástupci by tu také měli sedět a dávat první informace,“ uvedl Grolich.

Ve spolupráci s hasiči budou lidé řešit ubytování a rozvoz. „Budeme využívat naše kapacity. Nechceme, aby lidé museli někam cestovat,“ řekl Grolich. Kraj by měl mít podle mluvčí Aleny Knotkové k okamžité dispozici kapacitu pro ubytování kolem 5500 lidí, místa jsou v hotelech a penzionech. 

Česko daruje Ukrajině zdravotnický materiál za 21 milionů

Česko také Ukrajině daruje zdravotnický materiál ze zásob české armády za zhruba 21 milionů korun. Rozhodla o tom ve středu vláda. Resort podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) hledá i další možnosti, jak Ukrajině pomoci. Dosud na Ukrajinu ministerstvo poslalo vojenský materiál za více než 600 milionů korun.

Na Ukrajinu Česko podle Fajnora daruje lékárničky, batohy pro bojové záchranáře, skládací zdravotnická nosítka, zdravotnické sorpční textilie a léky a různý spotřební zdravotnický materiál pro urgentní medicínu. Celková hodnota je 20,89 milionu korun.

Také Brno ve středu posílá na Ukrajinu kamion se zdravotnickým materiálem a léky skoro za dva miliony korun. Mluvčí Úrazové nemocnice Brno Andrea Šromová řekla, že jsou v dodávce zahrnuty antibiotika, analgetika, obvazy a další materiál vhodný pro válečnou polní nemocnici. Kamion by měl zamířit do Lvova.