Policie odložila případ možného neposkytnutí pomoci Zemanovi. Podezření se nepotvrdilo

Policisté ukončili prověřování okolí prezidenta Miloše Zemana kvůli možnému podezření z neposkytnutí pomoci v době před hospitalizací prezidenta. Podle policie se podezření z trestného činu nepotvrdilo. Na dotaz ČT to uvedl okresní státní zástupce Lukáš Hossinger z Okresního státního zastupitelství v Rakovníku. Policie si kvůli prověřování pozvala loni v listopadu několik zaměstnanců Pražského hradu k podání vysvětlení. Kromě šéfa ochranky prezidenta Martina Baláže vypovídal na policii také hradní protokolář Vladimír Kruliš nebo hradní kancléř Vratislav Mynář.

„K Vaší žádosti sděluji, že v předmětné věci bylo policejním orgánem dne 23. 2. 2022 rozhodnuto o odložení věci, kdy policejní orgán dospěl k závěru, že nejde o podezření z trestného činu a nebylo na místě věc vyřídit jinak,“ uvedl Hossinger.

Policie se případem zabývala na základě několika trestních oznámení. Možné podezření z neposkytnutí pomoci spadalo do doby před hospitalizací Zemana, kdy byl prezident v Lánech. Proto případ dozorovali žalobci z Rakovníka.

Zeman byl převezen do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) loni 10. října. Ambulance ho do nemocnice odvezla z lánského zámku krátce po odjezdu tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO), který se předtím s hlavou státu sešel na necelou hodinu jednání. Podle Hradu byl prezident v posledních dvou týdnech předtím nemocen.

V souvislosti s hospitalizací prezidenta podal trestní oznámení například lékař Martin Jan Stránský. Podle něj se lidé v okolí prezidenta mohli dopustit neposkytnutí pomoci nebo ublížení na zdraví z nedbalosti. Bezvládný stav prezidenta při příjezdu do nemocnice podle něj mohla způsobit buď jen absolutní neprofesionalita a nedbalost personálu sanitky, nebo mělo jít o běžnou kondici hlavy státu.

Jakékoliv pochybení okolí prezidenta kategoricky odmítl hradní kancléř Vratislav Mynář. „To je normální hloupost, promiňte mi ten výraz. Všichni nejbližší spolupracovníci kolem pana prezidenta včetně pana profesora (Miroslava) Zavorala i jeho rodiny se pravidelně snažili přemlouvat pana prezidenta, aby souhlasil s hospitalizací. Bohužel se to podařilo až na tu neděli po volbách,“ uvedl Mynář loni v listopadu. Ředitel Ústřední vojenské nemocnice Zavoral je Zemanovým ošetřujícím lékařem.

Policie odložila i případ možného padělání listiny při svolání zasedání sněmovny

Policie prověřovala okolí prezidenta také kvůli podpisu Miloše Zemana na listině, kterou loni v říjnu svolal zasedání nově zvolené Poslanecké sněmovny. Hlava státu byla v té době hospitalizovaná se zdravotními problémy v ÚVN.

Dokument přinesl na jednotku intenzivní péče k podpisu prezidentovi tehdejší předseda dolní parlamentní komory Radek Vondráček (ANO). Policie případ prošetřovala pro podezření ze spáchání přečinů padělání a pozměnění veřejné listiny či přisvojení pravomoci úřadu.

Jak již Česká televize v minulém týdnu informovala, i tento případ policie odložila. Podle vyšetřovatelů prezident listinu podepsal sám, dobrovolně a při vědomí.

Pochybnosti o pravosti prezidentova podpisu na listině vyvolala zpráva lékařů, kterou od ÚVN obdržel a zveřejnil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Podle zprávy Zeman nebyl v té době schopen vykonávat pracovní povinnosti. Vedoucí prezidentské kanceláře Mynář následně zveřejnil video, na kterém Zeman v nemocnici dokument podepisuje. Uvedl také, že prezident ho pověřil přípravou listiny o svolání sněmovny ještě před svou hospitalizací.

Důvod Zemanova pobytu v nemocnici Hrad nezveřejnil. Lékaři nutnost péče zdůvodnili komplikacemi spojenými s chronickým onemocněním prezidenta, přesnou diagnózu neuvedli s ohledem na přání pacienta. Zeman později opakovaně mluvil o tom, že trpěl nechutenstvím.

V polovině února Zeman v rozhovoru pro Mladou frontu DNES uvedl, že se domnívá, že okolnosti jeho podzimní hospitalizace byly „jistým pokusem o puč“. Nevyloučil přitom, že si tato věc vyžádá právní řešení. Podrobnosti neřekl, konkrétně v této souvislosti zmínil počínání předsedy Senátu Vystrčila a nezávislého senátora Pavla Fischera.