Policie odložila případ Zemanova podpisu ke svolání sněmovny. Listinu podepsal sám a při vědomí

Policie odložila případ podpisu prezidenta Miloše Zemana na listině o svolání ustavující schůze nově zvolených poslanců. Podle vyšetřovatelů prezident listinu podepsal sám, dobrovolně a při vědomí, sdělil mluvčí pražských státních zastupitelství Aleš Cimbala. Zeman dokument podepsal během své hospitalizace loni v říjnu. Listinu mu do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) přinesl bývalý předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) a podepsanou ji pak ukázal médiím. Následně se začalo spekulovat o pravosti podpisu a policie řešila trestní oznámení kvůli možnému padělání veřejné listiny a přisvojení pravomoci úřadu.

„Dne 23. února 2022 rozhodl policejní orgán usnesením tak, že odložil věc týkající se podezření ze spáchání přečinů padělání a pozměnění veřejné listiny či přisvojení pravomoci úřadu,“ uvedl Cimbala. Dodal, že dozorové Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 6 odložení případu akceptovalo.

Prezidenta na jednotce intenzivní péče navštívil Vondráček 14. října. ÚVN poté uvedla, že ho za prezidentem přivedl hradní kancléř Vratislav Mynář bez vědomí prezidentova ošetřujícího lékaře. Vondráček posléze novinářům řekl, že Zeman je schopen vykonávat úřad hlavy státu a podepsal rozhodnutí o svolání nové sněmovny. Listinu pak ukázal na kameru.

obrázek
Zdroj: ČT24

„S ohledem na veřejný zájem mohu ve stručnosti doplnit, že v rámci prověřování bylo zjištěno, že předmětnou listinu svým podpisem opatřil dne 14. října 2021 pan prezident sám, dobrovolně a při vědomí,“ uvedl dále Cimbala.

Prezidentův zdravotní stav

Zeman byl loni 10. října, den po sněmovních volbách, převezen na kliniku intenzivní medicíny pražské ÚVN. Podle zprávy lékařů nebyl v té době schopen vykonávat pracovní povinnosti. Dlouhodobá prognóza jeho zdravotního stavu byla podle lékařů nejistá.

Někteří senátoři a poslanci proto začali uvažovat o dočasném převodu části pravomocí prezidenta na předsedu sněmovny a vlády, a to podle článku 66 ústavy. Někteří kritizovali i způsob, jakým o Zemanově hospitalizaci a zdravotním stavu informovala hradní kancelář.

Důvod pobytu v nemocnici Hrad nezveřejnil. Lékaři nutnost péče zdůvodnili komplikacemi spojenými s chronickým onemocněním prezidenta, přesnou diagnózu neuvedli s ohledem na přání pacienta. Zeman později opakovaně mluvil o tom, že trpěl nechutenstvím.

Člen prezidentova lékařského konzilia, chirurg Pavel Pafko v době Zemanovy hospitalizace řekl, že Zeman má chronické jaterní onemocnění, a naznačil, že jde o cirhózu jater. Po propuštění do domácí péče prezident pobývá na zámku v Lánech, kde se o něj stará soukromá ošetřovatelská firma.

Minulý týden Zeman v rozhovoru pro Mladou Frontu Dnes uvedl, že se domnívá, že okolnosti jeho podzimní hospitalizace byly „jistým pokusem o puč“. Nevyloučil přitom, že si tato věc vyžádá právní řešení. Podrobnosti neřekl, konkrétně v této souvislosti zmínil počínání předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) a také nezávislého senátora Pavla Fischera.