Matematik a podnikatel Janeček oznámil kandidaturu na prezidenta

Matematik a podnikatel Karel Janeček se bude ucházet o post prezidenta republiky. Oznámil to na páteční tiskové konferenci. Kandidaturu si plánuje zajistit cestou petičních podpisů. Voličům chce nabídnout vizi úspěšného Česka, které se může stát vzorem pro Evropu i svět.

Česko se podle osmačtyřicetiletého Janečka nachází v naprosto klíčovém okamžiku historie a prochází zkouškou, ve které musí obstát. „Věřím, že budeme úspěšní a že se tak můžeme stát vzorem nejen pro Evropu, ale i pro celý svět,“ řekl. Voliče plánuje oslovit vizí svobodné, úspěšné a prosperující země. Svou kandidaturu vnímá jako příspěvek k realizaci této vize.

Na svou podporu spustil projekt Tohle jsme my. Za cíl mu dává, aby na základě celospolečenské diskuse vytvořil „společenskou ústavu“ pro úspěšnou, sebevědomou a sociálně ohleduplnou budoucnost Česka. Postavit ji chce na pěti prioritních oblastech, mezi kterými je důraz na vzdělávání, spravedlivý stát nebo zdravý a aktivní život.

Slibuje boj proti korupci nebo podporu matkám samoživitelkám a seniorům. Za důležité považuje prosazování zdravého životního stylu, aby lidé získali cestou fyzické aktivity přirozenou imunitu. Chce, aby Česko nebylo montovnou, ale průmyslovou, uměleckou a vědeckou velmocí a inspirací pro celý svět. Za důležité proto považuje věnovat se inovacím, digitalizaci státní správy, životnímu prostředí a rozvoji podnikatelského prostředí.

Sběr podpisů

Kandidovat chce díky sesbírání petičních podpisů od voličů, potřebovat jich bude minimálně 50 tisíc. Pro jejich získání plánuje otevřít podpisová střediska a v plánu má setkání s co největším počtem obyvatel Česka. Janeček zároveň na tiskové konferenci nevyloučil „komunikaci se senátory“. Právě podpisy deseti senátorů nebo dvaceti poslanců jsou jednou z možných cest k možnosti kandidatury.

Kampaň si chce Janeček platit z vlastních prostředků. Předpokládá, že se náklady přiblíží zákonnému limitu, který je omezen 40 miliony v prvním kole a dalšími deseti miliony v případném kole druhém.

Tým, který mu bude s kandidaturou pomáhat, se podle něj ještě tvoří. Janeček odmítl, že by kandidoval kvůli usilování „po nějaké funkci“, ale jde mu o směřování za pravdou.

Janeček je spolumajitelem společnosti RSJ, která se zabývá obchodováním s finančními deriváty. Stál u zrodu Nadačního fondu proti korupci nebo Nadačního fondu Neuron na podporu vědy. Neuron se od něj ale loni v listopadu distancoval po jeho proslovu při vyhlášení hudební ankety Český slavík. Janeček v něm mimo jiné kritizoval protiepidemická opatření vlády a případné očkování dětí.

Proti očkování dětí se vymezil i v pátek a uvítal rozhodnutí vlády zrušit povinné očkování některých skupin obyvatel. 

Volba

Prezidentská volba by se měla konat na počátku příštího roku, současný prezident Miloš Zeman už funkci po dvou volebních obdobích obhajovat nemůže.

Ve veřejném prostoru zaznívají jména asi tří desítek potenciálních kandidátů. Většina z nich dosud oficiálně účast v prezidentském klání nepotvrdila, a to včetně předpokládaných hlavních favoritů – bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) a bývalého vysokého vojenského představitele NATO a české armády Petra Pavla.

Oficiálně kandidaturu oznámili například senátor Marek Hilšer, komik Miloš Knor nebo prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová a advokátka Klára Long Slámová. Tento týden k nim přibyl podnikatel a bývalý redaktor České televize Karel Diviš.