Obrana by se podle Černochové měla zaměřit na modernizaci. Pro nákupy plánuje investiční fond

Ministryně Jana Černochová o prioritách ministerstva obrany pro rok 2022 (zdroj: ČT24)

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) na tiskové konferenci představila priority resortu pro rok 2022. Zdůraznila, že ministerstvo by se v příštím roce mělo zaměřit na modernizaci a novelizaci zákona o zadávání veřejných zakázek. Ministryně chce také předložit návrh zákona o investičním fondu pro obranu, který by umožnil garanci peněz na víceleté financování armádních nákupů.

Ministryně Černochová uvedla, že chce předložit zákon o investičním fondu pro obranu, který umožní garanci peněz na víceleté financování armádních nákupů. Fungovat by mohl začít koncem příštího roku nebo v roce 2024. Doplnila, že inspirací pro jeho vytvoření je prvorepublikový fond obrany.  

Po začátku akvizičního procesu podle ní budou peníze v něm umístěné virtuální. Ve chvíli, kdy se bude blížit ukončení procesu, ministerstvo financí potřebné peníze převede. Nyní Černochová o podrobnostech jedná s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS), s nímž chce návrh zákona předložit.

Zmínila také, že ještě letos je prioritou resortu zvýšit nábor vojáků do armády. Ministryně plánuje vybudovat virtuální náborové středisko, přes které bude možné například domluvit videokonferenci s náborářem, bude ale obsahovat i on-line prezentaci jednotlivých částí armády.

Dvě procenta na obranu do roku 2025

Za ideální by považovala, aby ročně do armády přišlo dva tisíce nových vojáků, v současné době to podle ní je 500 až 800. Upozornila, že každý nový voják rozpočet stojí milion korun, je proto potřeba vyčlenit potřebné peníze. Tento týden chce o náboru mluvit s náčelníkem generálního štábu Alešem Opatou nebo státním tajemníkem Petrem Vančurou. 

Černochová zopakovala, že v roce 2025 bude Česko vydávat dvě procenta HDP na obranu. Nákup pásových bojových vozidel pěchoty označila za prioritu. Do tří měsíců si chce nechat zpracovat analýzu dalších kroků. 

Nová vláda si začlenila do programového prohlášení slib, že Česko bude v roce 2025 vydávat dvě procenta HDP. Černochová poznamenala, že nejde pouze o závazek v rámci NATO, ale i o vnitřní dluh resortu, který přesahuje 100 miliard korun. 

Politickými náměstky Černochové na ministerstvu obrany budou Daniel Blažkovec (za STAN) a František Šulc (za ODS), který již na obraně působil. V čele ministerstva skončil náměstek Lukáš Klučka, který dosud vedl sekci správy a řízení organizací resortu obrany. Nahradil ho náměstek Filip Říha, který zároveň vede sekci právní a majetkovou. 

Novela zákona o zadávání veřejných zakázek

Dokončit chce Černochová i další klíčové modernizační projekty. Poznamenala, že současná vláda bude muset také rozhodnout o budoucnosti ochrany vzdušného prostoru po roce 2027, kdy skončí pronájem švédských stíhacích letounů Gripen. Za klíčové označila i projekty v nových oblastech, kterými jsou třeba kvantová technologie nebo robotické prostředky.

Připravit dále plánuje novelu zákona o zadávání veřejných zakázek, který je podle ní přísnější než evropské směrnice. Akviziční proces chce zrychlit a zjednodušit. Podporu slíbila i zbrojnímu průmyslu například garancí státu pro financování obranných vývozů a podporou prodeje formou mezivládních dohod.

Zaměřit se chce i na výchovu žáků k obraně státu. Do besed ve školách by chtěla zapojit třeba bývalé profesionální vojáky. Vytvořit plánuje také novou koncepci péče o válečné veterány. Spolupracovat na ní chce s Eduardem Stehlíkem, který v minulosti na odboru pro válečné veterány působil.