Vláda schválila svůj program. Chce revidovat slevy na jízdném a příští rok začít s reformou penzí

Události: Vláda schválila programové prohlášení (zdroj: ČT24)

Pětikoaliční vláda Petra Fialy (ODS) na mimořádném zasedání schválila své programové prohlášení, se kterým předstoupí před poslance s žádostí o důvěru. Dokument se většinově shoduje s koaliční smlouvou, podle informací České televize do něj ale přibyla například revize slev na jízdné pro děti a důchodce, zvýšení živnostenského daňového paušálu z jednoho milionu na dva nebo pasáž o covidu.

Vládní program pro nadcházející čtyři roky dokončila pětičlenná koalice ve středu a ve čtvrtek ho schválila na mimořádném zasedání. Protože mantinely koaliční spolupráce a vládních záměrů stanovila už koaliční smlouva schválená loni na podzim, nový dokument se s ní podle reportéra ČT Petra Vaška z pětadevadesáti či více procent shoduje.

Po krátkém jednání ve Strakově akademii nechala vláda prohlášení bez tiskové konference, ministři ho komentovali jen při odchodu z budovy. „Je zdravě ambiciózní, vizionářské a zároveň stojí zdravě na nohou. Uvědomujeme si, v jaké situaci občané jsou a čemu čelí,“ sdělil vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Je to dobrý program pro budoucnost České republiky,“ doplnil předseda Pirátů Ivan Bartoš. 

Kabinet textaci dokumentu schválil jednomyslně, veřejnosti bude dostupný v pátek. Premiér Petr Fiala za hlavní prioritu označuje to, „aby Česká republika patřila mezi nejvyspělejší země na světě. Chceme, aby byla moderní zemí, která je schopná obstát v mezinárodní konkurenci.“

Předseda vlády Petr Fiala o programovém prohlášení vlády (zdroj: ČT24)

Daňový paušál a kurzarbeit

Zastřešujícím tématem programového prohlášení je především rozpočtová zodpovědnost. „Neodpustíme žádné další zbytečné zadlužování a připravíme taková opatření, která umožní průběžně snižovat rozpočtové schodky,“ stojí v návrhu. „Naším cílem je, aby rozpočtové úspory nezhoršily situaci občanů, kteří se bez podpory ze strany státu neobejdou. Mottem pro působení vlády v oblasti veřejných financí proto je ‚šetřit na státu, ne na lidech'.“

„Po osmi letech přichází středopravicová vláda, která bude chtít být víc rozpočtově zodpovědná než minulá vláda a bude chtít víc šetřit. Neočekávám žádné tvrdé škrty, ale vláda jiná bude; nebude tolik rozdávat, nebude tolik zvyšovat státní platy a důchody – ostatně ani nemá z čeho,“ poznamenal Vašek.

V oblasti financí je novinkou oproti koaliční smlouvě plán umožnit živnostníkům paušální daň až do stropu dvou milionů korun, zatímco v současnosti je hranice milionová – čili poloviční. Chystá se také pravidelné zvyšování daňové slevy na poplatníka.

Programové prohlášení také dál počítá se snižováním schodku veřejných financí, ačkoliv podle Vaška by v těchto cílech mohlo být o něco konkrétnější. „Chybí mi v něm závazek snížit schodek státního rozpočtu pod tři sta miliard korun. Čekal bych, že ministr financí Zbyněk Stanjura zaváže ministry šetřit už v tomto dokumentu.“

První fáze důchodové reformy už příští rok

Pasáže věnované sociálním a pracovním otázkám slibují pravidelné zvyšování minimální mzdy a funkční zavedení kurzarbeitu, který má rozšířit možnosti trhu práce v době krizí. Koalice rovněž zváží pravidelný růst rodičovského příspěvku. V reakci na úterní jednání se zástupci zaměstnanců a zaměstnavatelů je do prohlášení vepsána také důležitá role tripartity při jednání o sociálních a pracovních otázkách.

Systém sociálních dávek chce vláda zjednodušit. Platy učitelů mají dosahovat 130 procent průměrné mzdy. Důchody se nadále budou valorizovat podle zákona, a penzistům by tak neměl hrozit propad v době inflace. Vláda se navíc chystá na reformu penzijního systému, přičemž první fáze této reformy má být hotová do konce roku 2023.

„Jsem rád, že u řady věcí jsou konkrétní termíny. Ušili jsme si na sebe bič a udělali jsme to záměrně,“ poznamenal premiér. „Nemůžeme pokračovat v trendu, že všechno důležité se odloží,“ dodal s tím, že shodu na základních principech reformy chce vláda hledat i s opozicí.

Redaktor ČT Petr Vašek o programovém prohlášení vlády (zdroj: ČT24)

Připojištění na lepší zdravotní péči

Zdravotnické pasáže nově obsahují zmínku o pandemii covidu-19. Vláda konstatuje, že „s covidem se musíme naučit žít, nebudeme do nekonečna omezovat zdravotnickou péči pro ostatní pacienty“, a uvádí zřízení národního institutu pro zvládání pandemie.

Bez vazby na koronavirovou nákazu chce vláda do konce volebního období předložit zákon o pravidelné valorizaci plateb za státní pojištěnce. Zdravotní pojišťovny by podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) díky nastavené valorizaci měly jasnou představu, s jakými částkami na úhradu péče mohou počítat.

Prohlášení obsahuje také dvouleté plánování úhrad péče z veřejného zdravotního pojištění. „Financování zdravotnictví nemůže být nepředvídatelné. Musí být alespoň ve dvouletých časových obdobích, což je dlouhodobý požadavek ředitelů a poskytovatelů zdravotní péče,“ tvrdí Válek.

Vláda chce také zavést možnost připojistit se na lepší zdravotnickou péči. Zaměří se na veřejné zdraví, kvalitu života nebo výživu. Prioritou v programovém prohlášení je také prevence a dostupnost praktických lékařů. „Cílem vlády je, aby se kvalita života českého seniora blížila kvalitě života německého seniora,“ slibuje ministr zdravotnictví.

Revize slev v dopravě

Podle dřívějších zjištění České televize by ve vládním programu měla být vyjmenována dostavba některých dálnic a vysokorychlostních tratí, nově do něj přibyl také záměr revidovat dosavadní slevy na jízdné pro děti a důchodce. Resort dopravy také slibuje dokončit digitalizaci, aby lidé mohli on-line žádat o řidičský průkaz nebo o změny v registru vozidel.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) na programovém prohlášení pracoval od 17. prosince, kdy resort převzal. Jeho programové priority jsou na čtyřech stranách. Popisují podporu podnikání i přeměnu energetiky formou zelené dohody pro Evropu. S tím souvisí i příprava na české předsednictví EU.

Ministryně pro životní prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) řekla, že proti koaliční smlouvě obsahuje prohlášení některé nové termíny: „Ústavní ochranu vody předložíme už v letošním roce, že zákon o zemědělském půdním fondu také ukončíme v letošním roce.“ Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) dodal, že v roce 2030 by měl být navýšen podíl ekologického zemědělství na 25 procent výměry zemědělské půdy a uvedení půdy do klidu na deset procent.

V zahraničněpolitických otázkách kabinet akcentuje transatlantické vazby a lidskoprávní problematiku. Zdůrazněny jsou nadstandardní vztahy se Slovenskem, zájmem je i zachování dobrých vztahů s mimounijní Velkou Británií a revize styků s Ruskem a Čínou. Od roku 2023 chce Čechům žijícím v zahraničí umožnit korespondenční volby.