Novou ředitelkou pražské hygieny by měla být Zdeňka Shumová, řekla končící Jágrová

Novou ředitelkou pražské hygienické stanice by měla být od 1. ledna příštího roku Zdeňka Shumová. Na jednání pražských zastupitelů to řekla končící šéfka hygieny Zdeňka Jágrová. Ministerstvo zdravotnictví zatím výběr oficiálně nepotvrdilo. Jágrová byla také hostem Interview ČT24, kde hovořila například o problémech s trasováním kontaktů nakažených nebo o spolupráci s ministry zdravotnictví.

Zdeňka Jágrová ve funkci ředitelky pražské hygieny skončila kvůli odchodu do penze. Zastupitelé hlavního města se s ní rozloučili, od primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) dostala květinu, fragment primátorského řetězu a diplom. Hřib vyzdvihl, že za zhruba dva roky trvající pandemie nedošlo k rozporu mezi vedením města a vedením hygienické stanice. „Není to jen poděkování za její profesionální stránku, ale i lidskou,“ uvedl.

Jágrová ocenila Prahu za dostatek očkovacích míst

Jágrová řekla, že by nedosáhla pracovních výsledků, kdyby neměla dobré pracovní partnery. Ocenila Prahu mimo jiné v tom, že dokázala postavit mnoho očkovacích míst. Uvedla také, že její nástupkyní by měla být lékařka Zdeňka Shumová, která dosud na pražské hygieně řídila sekci ochrany veřejného zdraví. Ministerstvo výběr zatím nepotvrdilo. „Výběrová řízení stále probíhají, do jejich ukončení se nebudeme k těmto správním řízením vyjadřovat,“ uvedl Kryštof Berka z tiskového oddělení resortu.

Lékařka a epidemioložka Jágrová končí v prosinci kvůli věku, podle požadavků služebního zákona nemůže být ředitel starší 70 let. Ředitelkou pražské hygieny se stala v roce 2019. Ve funkci nahradila Jana Jarolímka, kterému letos v září odvolací soud potvrdil dvouletou podmínku a peněžitý trest půl milionu korun za vydírání podřízeného. Jágrová předtím vedla na pražském pracovišti hygieny protiepidemický odbor. V minulosti působila také na středočeské hygienické stanici v Kolíně.

Problémy s trasováním

Zdeňka Jágrová byla ve čtvrtek také hostem Interview ČT24, kde hovořila například o problematickém trasování. Hygienici totiž často volají kontaktům nakažených covidem až za několik dní. „Je to dáno počtem případů. To nemůžeme zvládnout se svým počtem zaměstnanců,“ uvedla. 

Jágrová ale uvedla, že to není jenom o lidech. „Je to změna systému. My bychom potřebovali, aby se nám ulevilo, aby lidé třeba od 18 do 65 let měli sebetrasování, aby jim chodila SMS, aby se řídili pokyny, které obdrží. My bychom potom tu kapacitu mohli dát na školní děti, kde je nyní výskyt covidu vysoký, případně na osoby nad 65 let,“ sdělila.

Zdeňka Jágrová hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Za poslední dva roky se podle Jágrové hygienické stanice výrazně posunuly vpřed. „Ale neodstraníte třicetiletý deficit za dva roky. Máme dvě stě zaměstnanců v Praze, ale i kdyby jich bylo pět set, tak to nepomůže, opravdu jde o změnu systému, to vychází z pandemického zákona. Ten to zatím neumožnil, ale teď se chystá novela,“ uvedla. 

Nejlepší spolupráce byla podle Jágrové s Prymulou

Jágrová se vyjádřila také ke spolupráci se svými kolegy, ať už hygieniky nebo ministry zdravotnictví. „Vůbec si nemůžu stěžovat na pana ministra Adama Vojtěcha (za ANO), který byl vždy velmi vstřícný a slušný. Ale samozřejmě asi nejbližší mi byl pan profesor (Roman) Prymula, protože je epidemiolog. Znám jeho myšlenkové postupy a dokázala jsem se s ním shodnout ve spoustě věcí,“ řekla odcházející ředitelka pražské hygieny. 

Jágrová také uvedla, že být ve funkci hlavní hygieničky není nic jednoduchého. „Já znám samozřejmě paní dokotorku (Jarmilu) Rážovou i paní doktorku (Pavlu) Svrčinovou, obě udělaly obrovský kus práce. Je hrozně snadné někoho kritizovat,“ řekla a vyzdvihla to, jak dlouho hlavní hygienička musí denně pracovat, stejně tak i množství problémů, které musí řešit.