Testování epidemii nevyřeší, očkování ano, hájí Vojtěch konec hrazení testů. Podle Baxy je to chyba

Události, komentáře: Reakce na prudký nárůst pozitivních testů (zdroj: ČT24)

Konec proplácení preventivních testů na covid-19 je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) jasnou výzvou lidem, kteří zatím na testování spoléhají, aby se nechali očkovat. Místopředseda ODS a člen AntiCovid týmu koalice SPOLU Martin Baxa to však považuje za velkou chybu. Domnívá se, že kvůli tomu, že si nově většina lidí bude muset testy platit sama, se bude nákaza ještě více nekontrolovaně šířit. Zvýšit počet očkovaných by podle něj vláda měla lepší kampaní. Vojtěch s Baxou diskutovali o nových vládních opatřeních v Událostech, komentářích.

Vláda ve středu schválila ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi sadu opatření, která se týkají především testování na covid-19. Součástí je i návrat povinnosti nosit respirátor v práci. Kritiku a pochyby vzbudilo zejména rozhodnutí přestat od listopadu proplácet preventivní testy – tedy ty, které slouží jako alternativa k očkování při návštěvách restaurace nebo divadla.

„Myslím, že je to opatření, které přichází v naprosto nevhodný čas a jenom bude komplikovat situaci v boji proti koronavirové pandemii,“ řekl Martin Baxa z AntiCovid týmu.

Podle Adama Vojtěcha ale není testování skutečnou zbraní proti koronaviru. Za ni považuje pouze vakcíny. „Testování jako takové není řešením epidemie nemoci covid- 19. To je třeba, aby si každý uvědomil. Debata o tom, jestli testování, nebo očkování, je lichá. Testováním situaci možná nějakým způsobem oddálíme a bude tady další vlna. Ale my potřebujeme očkovat. To je klíčové řešení,“ zdůraznil.

Ministr je přesvědčen, že zájem o vakcíny se kvůli konci bezplatných preventivních testů zvýší. Například návštěva restaurace se totiž s testem výrazně prodraží – tím spíše, že od 25. října bude muset personál restaurací kontrolovat bezinfekčnost. „Pokud bude testování nadále velmi komfortní a dostupné a lidé si budou myslet, že to je řešení situace – což je zkrátka mylná představa – tak očkování nebude tak vyžadováno,“ poznamenal Vojtěch.

Martin Baxa považuje však za chybu, pokud ministr zdravotnictví staví očkování a testování proti sobě. Je přesvědčen, že poměrně nízký počet očkovaných lidí je v Česku hlavně proto, že vláda očkování dostatečně nepropaguje. „Vláda k tomu neudělala dostatečnou kampaň, málo se přesvědčuje, málo se vyvracejí hoaxy,“ míní. To ovšem Vojtěch odmítl, uvedl, že běží kampaň v televizích a očkování propagují experti. „Myslím, že všichni vědí, co je očkování, proč je dobré,“ podotkl ministr.

Baxa ale považuje testy za důležitý doplněk. „Testování je cestou, jak odhalit lidi, kteří jsou nakažení,“ akcentoval. Myslí si, že na test, který je zdarma, zajdou například lidé, kterým není dobře, ale nechtějí jít k lékaři. Naproti tomu podle Vojtěcha má člověk, kterému není dobře „v normálním světě jít za svým lékařem a lékař ho pošle na vyšetření“. Test na koronavirus předepsaný lékařem totiž zůstane hrazený.

Roušky, nebo testování ve školách?

Spory o vládní opatření nejsou ovšem jen na rovině vláda – opozice. Úplná shoda není ani mezi ministry. Adam Vojtěch chtěl prosadit, aby děti musely mít roušky i při výuce ve třídě, proti čemuž se ohradil ministr školství Robert Plaga (za ANO). Podle něj by bylo lepší děti v regionech s největším rozšířením nákazy testovat.

K tomu se kloní i Martin Baxa. „Pokud pan ministr navrhoval, aby se zavedlo plošné nošení roušek ve školách, tak to jenom bude ztrpčovat život učitelům i žákům. Přitom je nejjednodušší opatření, aby se udělal screeningový test, třeba po podzimních prázdninách,“ kritizoval Vojtěcha.

Vojtěch ale odkázal na stanovisko odborné skupiny, která působí při jeho úřadu. „Ti se vyjádřili, že nejsou příznivci tohoto testování,“ řekl. Odborná skupina podle něj byla i pro to, aby nepokračovalo plošné testování, jehož dvě kola proběhla na počátku školního roku.

„Je otázka, co přesně má testování přinést. Bude to znamenat, že se zlepší situace v nemocnicích? Že klesnou počty těžkých případů? To je otázka – jestli testování ve školách nepovede spíše k tomu, že se školy uzavřou, ale přínos pro řešení epidemie nebude tak výrazný, jak si od toho slibujeme,“ domnívá se ministr zdravotnictví.