Vondráček přišel za Zemanem neoprávněně, tvrdí nemocnice a hodlá věc vyšetřit

Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) se distancovala od prohlášení předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO) o zdraví prezidenta Miloše Zemana. Na jednotku intenzivní péče ho s sebou ve čtvrtek přivedl hradní kancléř Vratislav Mynář. Podle nemocnice se tak stalo bez vědomí ošetřujícího lékaře, u schůzky nebyl nikdo ze zdravotního personálu. Uvedla, že šlo o neoprávněný vstup, který prověří. Vondráček po návštěvě v nemocnici uvedl, že je Zeman schopen dále vykonávat svůj úřad.

„Mohu vyvrátit spekulace, že by pan prezident nebyl způsobilý vykonávat svou funkci a že by snad za něj měl rozhodovat někdo jiný,“ řekl Radek Vondráček. Uvedl, že jej v nemocnici navštívil, hovořili spolu o politické situaci a Miloš Zeman také před Vondráčkovýma očima podepsal svolání úvodního zasedání nové Poslanecké sněmovny. Vondráček řekl, že má ze setkání fotografii, kterou však nezveřejní.

Ústřední vojenská nemocnice večer upozornila, že o Vondráčkově návštěvě nevěděl prezidentův ošetřující lékař a ředitel nemocnice Miroslav Zavoral. „Nečekaně a bez vědomí ošetřujícího lékaře přivedl kancléř Vratislav Mynář k prezidentu ČR na jednotku intenzivní péče předsedu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky pana Radka Vondráčka,“ uvedla mluvčí zdravotnického zařízení Jitka Zinke s tím, že u setkání nebyl nikdo ze zdravotnického personálu.

K prezidentovi může vzhledem k jeho zdravotnímu stavu podle Zinke pouze vybraný úzký okruh jemu blízkých osob, mezi které Vondráček v době návštěvy nepatřil. „Tento neoprávněný vstup eviduje ÚVN jako takzvanou nežádoucí událost, která bude prověřena v rámci interního šetření nemocnice. ÚVN rovněž nemůže potvrdit v médiích prezentovaný průběh a obsah setkání, neboť mu nebyl přítomen nikdo ze zdravotnického personálu,“ sdělila mluvčí. Nemocnice zároveň žádá, aby další oficiální návštěvy mimo okruh lidí blízkých byly v zájmu prezidenta vždy dohodnuty s ošetřujícím lékařem Miroslavem Zavoralem.

Nemocnice se zároveň distancovala „od výroků pana předsedy Radka Vondráčka, týkajících se zdravotního stavu pana prezidenta“ s tím, že informace o Zemanově stavu „byly poskytnuty výhradně jeho nejbližším“.

Předseda dolní parlamentní komory se po návštěvě v nemocnici zmínil o tom, že Zeman vtipkoval a měl dobrou náladu. „Přišel jsem, pozdravil mě, rád mě viděl, podali jsme si ruku, chvilku jsme si povídali. Během povídání podepsal dokument, pak jsme si ještě chvilku povídali. Popřál jsem mu zdraví. Nechtěl jsem to protahovat, protože jsem chtěl, aby měl klid,“ popsal Vondráček svoji odpolední návštěvu v ÚVN. Trvala podle něj pět až deset minut. Vondráček zdůraznil, že prezident „je na jednotce intenzivní péče, tak je zjevné, že není zdravý“.

Šéf dolní komory ve čtvrtek jednal i s vedoucím prezidentské kanceláře Vratislavem Mynářem, později upřesnil, že spolu mimo jiné domlouvali návštěvu u samotného Zemana, který je na klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Ústřední vojenské nemocnice.

UDÁLOSTI: V jaké kondici je prezident republiky, zůstává nejasné (zdroj: ČT24)

Spekulace o diagnóze jsou podle první dámy neetické

Ještě před Vondráčkem vystoupila s žádostí o toleranci prezidentova manželka Ivana Zemanová.

„Mohu potvrdit, že v současné době podstupuje léčbu, která si vyžádá čas. Spekulace o diagnózách a prognózách považuji přinejmenším za velmi neetické. (…) Ze všeho nejvíc si přeji, aby se můj manžel uzdravil. Chci vás poprosit o trpělivost a potřebný čas, aby měl možnost nabrat sílu. Není jediným prezidentem, který v době výkonu své funkce onemocněl, a proto prosím o toleranci,“ uvedla Ivana Zemanová na tiskovém brífniku, kde vystoupila v doprovodu své a prezidentovy dcery.

Slíbila, že bude dále informovat o vývoji zdravotního stavu hlavy státu.

Vyjádření Ivany Zemanové ke zdravotnímu stavu prezidenta republiky (zdroj: ČT24)

Kupka kritizoval komunikaci Hradu

Místopředseda ODS Martin Kupka se po Vondráčkově prohášení domnívá, že je ještě potřeba počkat, jak se budou vyvíjet další dny. „Jestli je to pozitivní signál, že se stav zlepšuje,“ poznamenal. Kritizoval však komunikaci ze strany Hradu. „Nepřidává to ani trochu klidu ve společnosti. Že Hrad není schopen komunikovat srozumitelně a jasně, vede k tomu, že se šíří spekulace. To podle mě prezidentovi ubližuje,“ dodal Kupka.

Za důkaz nedostatečné komunikace prezidentových lidí považuje, že zatímco Vondráček má informace o zdraví hlavy státu z první ruky, předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) je podle slov místopředsedy horní komory Jiřího Růžičky (za STAN) dosud nedostal. To, co ve čtvrtek řekl Radek Vondráček, je pro Kupku „dostatečná informace, že se prezidentovi daří lépe“.

Prezidenta Miloše Zemana převezla sanitka do nemocnice v pražských Střešovicích v neděli – tedy den po volbách – po poledni. Jeho ošetřující lékař a ředitel nemocnice Miroslav Zavoral poté oznámil, že se vyskytly komplikace Zemanova chronického onemocnění. Podrobněji však hovořit nechtěl, protože neměl prezidentův souhlas. Později ÚVN sdělila, že je Zemanův stav stabilizovaný a že je na klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny.

Mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček ve středu uvedl, že prezident souhlasí se schůzkou s lídrem koalice SPOLU Petrem Fialou (ODS), ujistil také, že Zeman komunikuje, sleduje politickou situaci a seznamuje se s nejnovějšími událostmi. Těsně před svým převozem do nemocnice se prezident setkal i s premiérem a předsedou ANO Andrejem Babišem. Ten později prohlásil, že mu Zeman slíbil pověření jednáním o vládě.

Prezident je v Ústřední vojenské nemocnici již podruhé za dva měsíce. Poprvé byl hospitalizován 14. září a nemocnici opustil o osm dní později. Přesunul se do Lán, kde se také setkal s některými politiky. Deník N a Český rozhlas –⁠ Radiožurnál s odvoláním na sedm důvěryhodných zdrojů uvedly, že Zeman trpí ascitem, tedy hromaděním vody v břiše v důsledku problémů s játry. Hrad ovšem oznámil, že byla hlava státu v nemocnici proto, že trpěla dehydratací a mírným vyčerpáním.