Po osmé večer začne předvolební superdebata, otázky položí i umělá inteligence

Přípravy na předvolební superdebatu ČT (zdroj: ČT24)

Česká televize ve středu večer po 20. hodině na ČT1 a ČT24 odvysílá předvolební superdebatu osmi lídrů stran, hnutí a koalic. Vůbec poprvé v historii předvolebních televizních debat v Česku jim bude otázky pokládat kromě moderátorky Světlany Witowské také umělá inteligence –⁠ virtuální moderátorka, která si sama vybrala jméno Matylda. Superdebata se uskuteční v prostorách Právnické fakulty UK.

Superdebaty se zúčastní Andrej Babiš (ANO), Petr Fiala (SPOLU), Vojtěch Filip (KSČM), Jan Hamáček (ČSSD), Zuzana Majerová Zahradníková (TSS), Tomio Okamura (SPD), Vít Rakušan (PirátiSTAN) a Robert Šlachta (PŘÍSAHA). 

Podle dramaturgyně Martiny Riebauerové je vysílání připravováno dlouho dopředu včetně jednotlivých témat a dokážou tak odhadnout, co může vyvolat kontroverze, a na takovou debatu se pak počítá s časovou rezervou.

„Budeme samozřejmě dodržovat proporcionalitu, aby se nikdo necítil ošizen,“ uvádí. Tématy bude ekonomická situace země, plány na řešení koronavirové krize, klima a bezpečnost. V rámci ekonomické situace padne i téma kauzy Pandora Papers.

Celý pořad bude snímán osmi kamerami, přibližuje šéfkameraman Aleš Cigánek. Scénu připravuje dopředu architekt. Snaží se ve spolupráci s Cigánkem odstranit prvky, které by diváky mohly rušit, jako jsou odlesky světel v oknech nebo výrazné barvy v prostorách, které by poutaly divákovu pozornost.