Zeman Steinmeierovi poděkoval za podporu v pandemii. Německý prezident považuje současné vztahy za poklad

Brífink prezidentů Německa a České republiky (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman přijal na Pražském hradě s vojenskými poctami německou hlavu státu Franka-Waltera Steinmeiera. Ocenil přátelskou atmosféru návštěvy a poděkoval Berlínu za podporu při pandemii. Německý státník označil aktuální česko-německé vztahy za poklad, o nějž je třeba se starat. Steinmeier se ve čtvrtek setkal také s předsedou Poslanecké sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO), ten ocenil gesto, které německý prezident v Praze učinil.

Druhý pracovní den v České republice zahájil německý prezident s podnikateli. Ocenil přeshraniční spolupráci a investice v obou zemích. Poté u krypty pravoslavného kostela v Resslově ulici v Praze uctil památku československých výsadkářů.

Za tento krok Steinmeierovi na odpoledním jednání poděkoval předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. „Doufám, že to bude vnímáno pozitivně i veřejností, že to znamená, že jsme se jako naše národy opravdu zas posunuly o kus dál. A že je to opravdu symbolicky uzavření nějaké éry,“ řekl. Vstřícné kroky podle něj činí i čeští politici. „Já myslím, že i symbolických kroků z naší strany je dostatek,“ ujistil.

Hlavním tématem jednání hlavy německého státu s předsedou české dolní parlamentní komory ale bylo podle Vondráčka rozšíření Evropské unie o země západního Balkánu. „To téma nám vydrželo v podstatě celou schůzku,“ poznamenal. Čeští politici vstup balkánských zemí do Unie podporují, ale šéf unijní diplomacie Josep Borell v červenci řekl, že země západního Balkánu neprovádějí dostatečně rychle potřebné reformy a že vztahy také zatěžují spory mezi jednotlivými zeměmi.

Německý prezident jednal i s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS). Hovořili o spolupráci přeshraničních regionů i celých států. Shodli se, že spolupráce mezi evropskými státy musí být přirozená, nikoli vynucená. Vystrčil poukázal na to, že Česko vlivem svých zkušeností s komunismem nemá rádo stanovování příliš ambiciózních cílů.

„Jsme velmi alergičtí na to, když si něco podobného vytyčuje Evropská unie a plánuje na desítky let dopředu věci, o kterých není zřejmé, zda je bude možné splnit,“ podotkl. Očekává ovšem, že i Německo změny v energetické politice přizpůsobí jejím dopadům.

Vztahy nikdy nebyly lepší, shodli se prezidenti

Před návštěvou českého parlamentu byl Frank-Walter Steinmeier na Pražském hradě. Hodinu před polednem jej na prvním nádvoří uvítal Miloš Zeman s čestnou jednotkou Hradní stráže i její hudbou, která zahrála mimo jiné německou a českou hymnu. Součástí ceremonie byla i vojenská přehlídka.

UDÁLOSTI: Pražský hrad, český parlament a místo, kde umírali hrdinové protinacistického odboje – hlavní body čtvrtečního programu německého prezidenta v Praze (zdroj: ČT24)

Po následném vzájemném jednání Zeman vyjádřil potěšení z toho, v jak přátelské atmosféře návštěva probíhá. Česko-německé vztahy podle něj nikdy nebyly lepší než v současnosti. Podobně se na brífinku vyjádřil i Steinmeier: „Je to poklad, o který se musíme starat,“ prohlásil o vzájemných vztazích.

Český prezident německému protějšku poděkoval za podporu během pandemie. Steinmeier vyzdvihl přeshraniční pracovníky. „Cestu vlakem jsme využili k tomu, abychom hovořili s pendlery z obou stran hranice. Zažil jsem velmi intenzivní popis pocitů a toho, jak se zažívá partnerství a sousedství na obou stranách hranice,“ řekl Steinmeier s tím, že zavření hranic přineslo komplikace, ale obtíže se podařilo rychle odstranit.

Odlišné postoje

Prezidenti jednali například také o zelené politice Evropské unie. Podle Zemana je to téma, kde se jejich vzájemné názory lišily. „Pokud Spolková republika Německo má v úmyslu zrušit některé svoje nejen uhelné, ale i jaderné elektrárny, tak si počkáme, jaké to bude mít důsledky,“ poznamenal Zeman a avizoval, že pokud by Německo zaznamenalo nedostatek, Česko rádo dodá elektřinu za rozumnou cenu.

„Hovoříme spolu otevřeně, s důvěrou. K tomu také patří, že v případě otázek, kde jsme ještě k řešením nedospěli, je stále hledáme,“ dodal k vzájemným rozhovorům Steinmeier.

Tomáš Kafka v Interview ČT24: Až na místě docenil prezident Steinmeier, co pro nás návštěva krypty znamená (zdroj: ČT24)

Český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka ostatně považuje otevřenou výměnu postojů za největší přednost česko-německých vztahů. „Jestli mají dnes česko-německé vztahy silnou stránku, která je mimořádná i v evropském kontextu, tak to je, že spolu umíme mluvit otevřeně a že je tady vysoká míra důvěry. To neznamená, že si říkáme jenom pozitivní věci,“ řekl Kafka v Interview ČT24.

Německý prezident poukázal na zahraničněpolitická témata, která ukazují, jak podstatná je shoda mezi sousedy, uvnitř EU či napříč Atlantikem. Jmenoval situaci v Afghánistánu a vztahy k Číně či Rusku. 

Německý prezident rovněž věří, že české předsednictví EU v příštím roce dá společenství nové impulsy. Berlín podle Steinmeiera Česko podpoří, jak jen to bude možné.

Prahu německý prezident opustí v pátek po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Cestou do Německa se zastaví v Ústí nad Labem, kde si prohlédne chystanou expozici o česko-německých vztazích.

Süddeutsche Zeitung: Nesnadná jednání

Německý deník Süddeutsche Zeitung před jednáním prezidentů usuzoval, že i přes vzájemnou blízkost Prahy a Berlína nečekají Steinmeiera v Česku snadná jednání. „Český prezident Miloš Zeman platí za osvědčeného přítele Ruska a Číny, rád ve své oblíbené televizi nebo bulvárním tisku štve proti uprchlíkům, Romům nebo homosexuálům, a rozděluje tak veřejné mínění,“ píše Süddeutsche Zeitung.

Jsem rád, že jsem konečně tady, řekl německý prezident po příjezdu do Prahy (zdroj: ČT24)

List poznamenává, že ani Babiš není přijímání běženců nakloněný. „Se svou opakovanou výzvou k solidaritě s uprchlíky tak bude vyslyšen stejně málo jako před čtyřmi lety,“ dodává deník ke Steinmeierově setkání s premiérem.

O odmítavém postoji Česka k uprchlíkům a odmítání celounijních kvót na přijímání běženců informují agentura DPA nebo mnichovský deník Münchner Merkur.