Německý prezident Steinmeier přijel vlakem na návštěvu Česka. V Lánech povečeřel se Zemanem

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier přijel z Berlína vlakem na třídenní návštěvu Česka. Na pražské hlavní nádraží dorazil krátce po půl čtvrté odpoledne, poté odjel do Lán, kde uctil památku Tomáše Garrigua Masaryka a absolvoval soukromou večeři s prezidentem Milošem Zemanem. Před odjezdem z Berlína Steinmeier prohlásil, že vztahy Čechu a Němců nebyly vždy nejlepší, ale že nyní mají pevný základ. Politická jednání jsou na programu ve čtvrtek a v pátek.

Německého prezidenta na nádraží přivítal ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák či náměstek ministra zahraničí Aleš Chmelař. Steinmeier si na prvním nástupišti prohlédl sochu zachránce židovských dětí Nicholase Wintona. Doprovodili ho při tom český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka a nový německý velvyslanec v Česku Andreas Künne.

Skutečnost, že do Prahy dorazil netradičně vlakem, Steinmeier v rozhovoru pro Českou televizi komentoval mimo jiné slovy, že z Berlína není žádné jiné evropské hlavní město tak blízko jako Praha, a to jak geograficky, tak s ohledem na dobré sousedské vztahy. Řekl také, že je rád, že mohl konečně dodržet slovo, které dal českému prezidentovi, a na návštěvu, jež byla kvůli pandemii nemoci covid-19 odložena, přijet.

Prezident Steinmeier u sochy Nicholase Wintona na pražském hlavním nádraží
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Steinmeier: Vztahy Německa a Česka mají pevný základ

Před odjezdem z Berlína Steinmeier uvedl, že jeho návštěva Česka je i cesta do minulosti, protože vztahy Čechů a Němců nebyly vždy nejlepší. Nyní je ale přesvědčen, že sousedství a partnerství stojí na pevných základech, které neohrozí žádný politický vývoj.

„Těším se na tuto cestu, je to trochu i cesta do minulosti, protože Češi a Němci si nebyli vždy dobrými sousedy,“ řekl Steinmeier na berlínském hlavním nádraží. Za obrat ve vzájemných vztazích označil česko-německé smlouvy a deklarace z 90. let minulého století, které přispěly ke zlepšení partnerství.

Minulost a současnost bude podle Steinmeiera jedním z témat, se kterými chce během jízdy do Prahy hovořit se svými hosty přímo ve vlaku. „O to více budeme mluvit o tom, co se v posledních třech desetiletích podařilo,“ poznamenal. „Rok od roku jsme si bližší – hospodářsky, politicky, kulturně, lidsky,“ dodal.

I přes těžkosti a složitost minulosti mají nyní česko-německé vztahy podle Steinmeiera natolik pevný základ, že je zcela nezávislý na politické a vládní konstelaci. „To je poselství pro nynější rok, kdy se v obou zemích konají volby,“ uvedl německý prezident.

Steinmeier chtěl s hosty hovořit také o pandemii nemoci covid-19 a následcích, které měla. „Pozval jsem lidi, kteří pravidelně, každý den jezdí z jedné strany na druhou. Budu s nimi mluvit o zkušenostech z pandemie, o uzavřených hranicích, což bylo něčím takřka neznámým,“ poukázal Steinmeier na setkání s pendlery z obou stran hranic.

Z Berlína Steinmeiera doprovází mimo jiné český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka nebo spisovatel Jaroslav Rudiš, v Drážďanech do vlaku přistoupila předsedkyně Asociace pendlerů ČR Zuzana Vintrová.

Steinmeier uctí památku hrdinů heydrichiády

Z Prahy odjel Steinmeier na zámek v Lánech, kde položil květiny u hrobu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Poté následovala soukromá večeře s prezidentem Milošem Zemanem, která se podávala pod širým nebem ve stanu a ke které zasedly i první dámy – Ivana Zemanová a Elke Büdenbenderová.

Oficiální jednání mají oba prezidenti naplánováno až na čtvrteční dopoledne. Na Pražském hradě německého prezidenta uvítá Zeman s vojenskými poctami. Setkání bude předcházet pieta v kryptě pravoslavného kostela v Resslově ulici, kde Steinmeier uctí památku československých výsadkářů, kteří padli v boji s nacisty po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Steinmeier do Národního památníku hrdinů heydrichiády přijde jako první hlava německého státu.

Ve čtvrtek se setká také s předsedou sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) a šéfem Senátu Milošem Vystrčilem (ODS). Jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) je v plánu v pátek. Vedle Prahy navštíví Steinmeier také Ústí nad Labem, kde si mimo jiné prohlédne multimediální expozici nazvanou Naši Němci.

V plánu má také návštěvu Strahovského kláštera, setkání se zástupci německých firem nebo recepci na německé ambasádě. Soukromě se také setká s bývalým českým ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09), potvrdil mluvčí TOP 09 Vladan Vaněk.

Cesta vlakem jako symbol

Německá média považují za mimořádné, že se Steinmeier do Česka vydává vlakem. Je to jeho první taková zahraniční návštěva. Prezidentský palác to označuje za ukázku blízkosti obou zemí a demonstraci výhod otevřených hranic.

Podle ředitele Česko-německého fondu budoucnosti Tomáše Jelínka skrývá Steinmeierova cesta vlakem několik symbolů. Zvolení ekologického dopravního prostředku má ukázat postoj ke globálnímu oteplování. „Zároveň tím chce, myslím, propagovat vlakové železniční spojení mezi Berlínem a Prahou,“ míní Jelínek.

Pandemie koronaviru dle Jelínka ukázala, že ačkoliv česko-německé vztahy jsou na velmi dobré a vysoké úrovni, určité stereotypy na obou stranách hranice zůstávají. „Je potřeba i dále zaměřit pozornost na to, aby vztahy mezi lidmi netrpěly,“ konstatuje.