Podle policie byl zákrok proti muži v Teplicích přiměřený. Trestný čin v něm nespatřuje ani GIBS

Brífink vedení policie k případu v Teplicích (zdroj: ČT24)

Donucovací prostředky použité policisty při zákroku proti Romovi v Teplicích odpovídaly intenzitě mužova útoku. Uvedli to zástupci krajského policejního ředitelství. Muž po zákroku zkolaboval a zemřel v sanitce. Trestný čin v jednání policistů momentálně nespatřuje ani Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Sdělila, že nebude proto ve věci zahajovat úkony trestního řízení.

Použití donucovacích prostředků bylo podle náměstka krajského policejního ředitele Zbyňka Dvořáka opravěné a zákonné. „Policisté jednoznačně užili donucovacích prostředků, které odpovídaly intenzitě útoku,“ řekl.

Dodal, že užité hmaty a chvaty jsou řazené mezi nejmírnější donucovací prostředky. Zasahující policisté se podle něj s mužem nejprve snažili komunikovat, ten ale zvýšil svou agresivitu. „Policista, který muži zaklekl krk, se chvat několikrát pokusil ukončit, muž ale reagoval silným odporem a hrozilo zranění zadrženého i policistů. Oháněl se okolo sebe rukama, kopal kolem sebe a jednoho z policistů pokousal,“ uvedl Dvořák.

„Zavolaná záchranná služba muže naložila, na dotaz, zda byl v bezvědomí, řekl, že neví,“ popsal ředitel Krajského ředitelství Policie ČR Ústeckého kraje Jaromír Kníže. Ve voze byla následně podle něj zahájena resuscitace, zhruba o 15 minut později lékař v nemocnici konstatoval smrt.

Muž měl podle výsledků pitvy v těle pervitin, jeho smrt podle Dvořáka nesouvisela se zákrokem. „Pitva neodhalila známky poranění orgánů ani dušení. Nebyly zjištěny chvaty na krk a hrudník,“ uvedl náměstek krajského policejního ředitele.

GIBS ve čtvrtek sdělila, že vyhodnotila podklady, které si vyžádala od policie, a to včetně obrazových materiálů a předběžného výsledku nařízené soudní pitvy. Trestný čin v počínání policistů nespatřuje. „Nicméně záležitost i nadále budeme sledovat z veřejně dostupných zdrojů a také se budeme průběžně seznamovat s novými policejními materiály,“ doplnila mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Zasahujících policistů se už dřív vedle policejního prezidenta Jana Švejdara zastal i premiér Andrej Babiš (ANO) nebo ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Babiš mimo jiné uvedl, že „pokud někdo ničí auta, je agresivní, a jednoho policistu dokonce pokouše, tak nemůže čekat, že s ním budou zacházet v rukavičkách“. Řekl také, že „normální slušný člověk se jen těžko dostane do podobné situace“.

Hamáček zase vzkázal, že pokud někdo pod vlivem drog porušuje zákon, musí počítat s tím, že policie zasáhne. Zopakoval, že za policií stojí a že podle něj zasáhla správně. „Ten člověk byl pod vlivem návykových látek, demoloval vozidla, to znamená, že se dopouštěl protiprávního jednání,“ řekl. „A znovu říkám, kdyby ty drogy nebral, tak dneska žil,“ doplnil.

Výroky Babiše a Hamáčka kritizovali ve středu občanští členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny, podle nich totiž podkopávají důvěru v nestrannost vyšetřování.

Incident policie prověřuje jako nedovolené nakládání s drogami. Šetří také násilí proti úřední osobě a přestupek proti občanskému soužití.

Policie žádá veřejnost o videozáznamy, vlastní nemá

Na internetu se objevují různá videa zachycující incident. Ze záznamu, který se objevil na serveru iDNES.cz, je patrné, že muž vrazil dvakrát hlavou do zaparkovaného auta a poté se skácel k zemi. Videu předcházel záznam, který zveřejnila policie, a byl natočený z jiného úhlu. V něm muž do auta buší pěstmi. Po internetu koluje také amatérské video ze zásahu.

Police žádá veřejnost, aby jí poskytla záznamy, které mohou přispět k objasnění události v Teplicích. Vlastní záznamy ani záběry z kamer nemá. „Všechny záznamy, které máme, jsou pouze z veřejných zdrojů,“ řekl krajský policejní ředitel Jaromír Kníže. Dodal, že policisté mají ve vozech záznamové zařízení, záleží na veliteli zásahu, jetsli dá pokyn k jeho použití, což se v tomto případě nestalo.

Organizace požadují důkladné a nezávislé prošetření události

K důslednému vyšetření incidentu vyzvala Rada Evropy i česká pobočka organizace na ochranu lidských práv Amnesty International, která zákrok policie označila za hrubý a nezákonný. Policejním zásahem se hodlá zabývat i zástupkyně českého veřejného ochránce práv Monika Šimůnková.

Policisté v sobotu odpoledne zasahovali v Teplicích kvůli potyčce dvou mužů, kteří také poškozovali cizí auta. Šestačtyřicetiletý Stanislav Tomáš zemřel v sanitce poté, co proti němu policisté použili donucovací prostředky. Zdůvodnili to tím, že muž při zatýkání kladl odpor.

Teplický incident vyvolal pozornost také ve světě. Jako nelidský, odporný a brutální označil zákrok například šéf Ústřední rady německých Sintů a Romů Romani Rose. Rada, která sdružuje romská etnika, vidí podobu s případem Afroameričana George Floyda. Ten zemřel ve Spojených státech loni v květnu poté, co mu policista několik minut klečel na krku. Rose v prohlášení vyzval k plnému objasnění teplického incidentu a k přísnému potrestání policistů. Chce se obrátil na vrcholné představitele Česka a Německa.

V Teplicích vzniklo pietní místo, ke kterému od soboty přišly stovky lidí zapálit svíčky a položit květiny.