Rada Evropy i Válková vyzvaly k vyšetření smrti Roma po policejním zákroku

Rada Evropy vyzývá k bezodkladnému, důkladnému a nezávislému vyšetření úmrtí Roma po policejním zásahu v Teplicích. Podle Rady Evropy jsou záběry z incidentu znepokojující a vyvolávají mnoho otázek. K objektivnímu a prioritnímu prošetření vyzvala také vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková či česká Amnesty International. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO) vyjádřili podporu policii, od jejich stanovisek se distancovali členové vládní rady pro záležitosti romské menšiny.

„Rada Evropy vyzývá k bezodkladnému, důkladnému a nezávislému vyšetření nedávného úmrtí Roma v České republice poté, co ho zadržela policie. Záběry pořízené 19. června v Teplicích, v České republice, ukazující zákrok policie proti Romovi, který později zemřel v sanitce, jsou znepokojující a vyvolávají mnoho otázek ohledně okolností tohoto tragického incidentu,“ píše v prohlášení mluvčí Daniel Höltgen.

„Romové jsou největší menšinou v Evropě a Rada Evropy se dlouhodobě zapojuje do spolupráce s vládami a romskou komunitou na ochraně Romů před diskriminací a na podpoře jejich integrace a zapojení do společnosti,“ zdůrazňuje dále Rada Evropy, která mimo jiné usiluje o udržování a rozvoj základních lidských práv a svobod.

Podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva Heleny Válkové potřebuje veřejnost mít k dispozici co nejdříve objektivní a podložené informace o příčinách, průběhu a důsledcích nešťastné události, která znepokojuje nejen romskou menšinu. „Proto jsem se rozhodla i takto veřejně jako zmocněnkyně vlády pro lidská práva vyzvat orgány, které se mohou a mají objektivním prošetřením této věci zabývat, aby to považovaly za svou prioritu a byly si vědomy toho, že každé prodlení může vyvolávat různé spekulace a dohady,“ nechala se slyšet Válková.

K důslednému vyšetření vyzvala i česká pobočka organizace na ochranu lidských práv Amnesty International, která policejní zákrok označila za hrubý a nezákonný.

Policejním zásahem se bude zabývat také zástupkyně veřejného ochránce práv Monika Šimůnková. „Rozhodla jsem se, že zahájím šetření z vlastní iniciativy. Šetření bude zaměřeno na přiměřenost použití donucovacích prostředků při tom teplickém zákroku,“ avizovala s tím, že rychlost prověření bude záviset na tom, jak rychle policie poskytne materiály.

Babiš a Hamáček se policie zastali, členové vládní rady se distancovali

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) konstatoval, že se vede standardní šetření. „Celá věc je v šetření odboru vnitřní kontroly policie, nicméně za mě platí mé prohlášení a vyjádření podpory zasahujícím policistům,“ řekl.

Za policisty se postavil také předseda vlády Andrej Babiš (ANO). „Pokud někdo ničí auta, je agresivní, a jednoho policistu dokonce pokouše, tak nemůže čekat, že s ním budou zacházet v rukavičkách. Soudní pitva navíc jasně dokázala, že nezemřel kvůli zákroku policie. Je to smutné, ale normální slušný člověk se jen těžko dostane do podobné situace. Děkuji teplickým policistům za jejich práci, neměli to jednoduché,“ napsal premiér.

O plné podpoře zasahujícím policistům hovoří také policejní prezident Jan Švejdar, jednali podle něj správně. Švejdar zároveň vyjádřil soustrast pozůstalým a lítost nad smrtí mladého člověka.

Občanští členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny se od Babišových a Hamáčkových výroků distancovali, sdělení obou vrcholných politiků považují za „velmi nešťastné“.

„Není naším cílem sledovat motivy pana Andreje Babiše či Jana Hamáčka,“ uvedlo osm členů rady ve svém stanovisku. Není však podle nich přípustné, aby ztráta lidského života byla doprovázena nedůstojností minimálně v postupu, kdy „bez ohledu na výsledek vyšetřování tito členové rady nepřikládali žádnou vážnost“ požadavkům ostatních členů a veřejnosti směřujících k důkladnému a věrohodnému prošetření příčin úmrtí.

Pod stanoviskem je podepsáno osm členů rady – Zdeněk Guži, Jan Husák, Alena Drbohlavová Gronzíková, Alica Sigmund Heráková, Tomáš Ščuka, Josef Stojka, Štefan Oláh a Vladimír Čermák.

Příčinou smrti bylo předávkování, určil patolog

Proti muži, který byl pod vlivem drog, zasahovala policie v sobotu. Chvíli po zásahu zemřel v sanitce. Veřejnost se o incidentu dozvěděla z videa na sociálních sítích. Z něj je patrné, že se muž vzpíral a křičel a policisté proti němu použili donucovací prostředky. Podle serveru Romea.cz zasahující policista několik minut klečel zadrženému Romovi na krku.

Podle policie byl muž agresivní, hlídku napadl a způsobil strážcům zákona škrábance a jednoho z nich kousnul. Policisté použili donucovací prostředky a přivolali sanitku, v níž muž zkolaboval a i přes resuscitaci se ho nepodařilo oživit.

Podle předběžné zprávy patologa bylo příčinou úmrtí předávkování, nikoliv zákrok policie.

Na místě, kde v Teplicích v sobotu v sanitce muž po policejním zákroku zemřel, vzniklo pietní místo, ke kterému přicházejí stovky lidí, zapalují svíčky a pokládají květiny.